Fauci: U SAD-u treća doza vakcine za ljude sa slabim imunim sistemom

Preporuka će se odnositi na već vakcinisane osobe sa oslabljenim imunim sistemom zbog transplantacije organa, kancera ili drugih bolesti.

Anthony Fauci je rekao da će odluka o trećoj dozi za ostale vakcinisane biti donijeta nakon ispitivanja koliko traje imunitet poslije vakcinacije (EPA)

Američki stručnjak za zarazne bolesti i medicinski savjetnik predsjednika Joe Bidena, Anthony Fauci rekao je da će u SAD-u biti preporučena treća doza vakcine protiv korona virusa za one sa slabijim imunim sistemom.

Preporuka će se odnositi na već vakcinisane osobe sa oslabljenim imunim sistemom zbog transplantacije organa, kancera ili drugih bolesti.

Odobrenje za treću dozu davat će Federalna uprava za lijekove, rekao je on za NBC, prenosi novinska agencija Beta.

Fauci je rekao da će odluka o trećoj dozi za ostale vakcinisane biti donijeta nakon ispitivanja koliko ostalima traje imunitet poslije vakcinacije. Dodao je da za sada nema potrebe za dodatnim dozama za osobe koje nemaju oslabljen imuni sistem.

WHO traži odgodu treće doze

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je ranije moratorij na davanje trećih doza vakcina protiv COVID-a 19 barem do kraja septembra, rekao je njen direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Time bi se omogućilo da se vakciniše najmanje deset posto stanovnika svake zemlje, naglasio je.

“Razumijem da sve vlade žele zaštititi svoje ljude od delta varijante. Ali ne možemo prihvatiti da zemlje koje su već iskoristile većinu globalno dostupnih vakcina iskoriste još i više”, rekao je.

Bijela kuća odbacila je poziv WHO-a na moratorij na treću dozu vakcine protiv COVID-a 19, ocijenivši da SAD ne treba birati između davanja treće doze vakcine svojim građanima i doniranja vakcine trećim zemljama.

“To je pogrešna alternativa”, rekla je Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće, komentirajući poziv WHO-a upućen nešto ranije.

“Mislimo da možemo učiniti oboje” i da “ne moramo birati” između davanja treće doze Amerikancima, što ionako još nije službeno predviđeno, i pomaganja siromašnim zemljama, kazala je.

Izvor: Agencije