Izrael i Maroko potpisali nekoliko sporazuma

Maroko je jedna od četiri arapske zemlje, koje su prošle godine odlučile normalizirati odnose s Izraelom uz američko posredovanje.

Yair Lapid sastao se s kolegom Naserom Buritom, ocijenivši posjetu Maroku 'historijskom' (EPA)

Maroko i Izrael potpisali su u srijedu nekoliko sporazuma, tokom prve posjete izraelskog ministra vanjskih poslova toj sjevernoafričkoj zemlji od normalizacije odnosa.

Yair Lapid sastao se s kolegom Naserom Buritom, ocijenivši posjetu Maroku “historijskom”.

Ministri su potpisali memorandum o razumijevanju “o uspostavi mehanizma političkih konzultacija kao i dva sporazuma na području kulture, mladih, sporta i zračnih veza”, objavilo je marokansko ministarstvo vanjskih poslova, piše dpa a prenosi Hina.

Lapid je posjetio i mauzolej u kojem su pokopana dvojica marokanskih kraljeva.

U knjigu posjetitelja upisao je da se zahvaljuje pokojnim kraljevima Hasanu II. i Mohamedu V. “na njihovu prijateljstvu i potpori židovskom narodu kroz historiju”.

“Duboko smo zahvalni i kralju Mohamedu VI., neka ga Bog blagoslovi, koji nastavlja nasljeđe svojeg djeda i oca produbljujući veze i mir između dvije nacije”, napisao je, kako je na Twitteru prenijelo izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Lapid će otvoriti i Izraelski ured za vezu u Rabatu.

Normalizacija odnosa

Maroko je jedna od četiri arapske zemlje, uz Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Sudan, koje su prošle godine odlučile normalizirati odnose s Izraelom uz američko posredovanje.

Ti sporazumi razbjesnili su Palestince koji su se dugo oslanjali na arapsku pomoć. Sve do prošle godine samo su dvije arapske zemlje, Egipat i Jordan, imale uspostavljene odnose s Izraelom u više od 70 godina.

Marokanski dužnosnici opisali su sporazum kao obnovu odnosa koji su pali na nizak nivo 2000. godine, u znak solidarnosti Maroka s Palestincima koji su te godine pokrenuli ustanak.

Dva izraelska prijevoznika pokrenula su prošli mjesec komercijalne letove za Marakeš iz Tel Aviva, ali nade u veći turizam su na čekanju zbog naglog porasta slučajeva korona virusa u obje zemlje.

David Govrin, šef izraelske diplomatske misije u Rabatu, rekao je da će marokanski zračni prijevoznici RAM i Air Arabia u oktobru krenuti s izravnim letovima za Izrael.

Maroko je imao jednu od najvećih židovskih zajednica u regiji do osnutka Izraela 1948. godine. Židovi su bježali ili su bili protjerani iz mnogih arapskih zemalja, a procjenjuje se da je oko 250.000 Marokanaca otišlo iz Maroka u Izrael između 1948. i 1964.

U Maroku je ostalo tek oko 3.000 Židova, dok stotine hiljada Izraelaca tvrde da imaju marokansko porijeklo.

Izvor: Agencije