Raisi parlamentu predao sastav nove vlade Irana

Najviše pažnje na listi imena koja bi trebala činiti novi iranski kabinet je Hosein Amir Abdollahian, kandidat za novog ministra vanjskih poslova.

Ebrahim Raisi je 5. augusta preuzeo dužnost predsjednika Irana (EPA)
Ebrahim Raisi je 5. augusta preuzeo dužnost predsjednika Irana (EPA)

Novi predsjednik Irana Ebrahim Raisi sastavio je saziv nove Vlade, a listu sa imenima je predao na odobrenje mandata u Parlament te zemlje.

Raisi je 5. augusta preuzeo dužnost predsjednika Irana, a danas je parlamentu predao spisak članova novog 19-članog kabineta u čijem sastavu nema niti jedna žena, javlja Anadolija, a prenosi Fena.

Dominantno konzervativni Parlament Irana o sazivu novog kabineta trebao bi se izjašnjavati nakon jednosedmične rasprave.

Konzervativni političari

Najviše pažnje na listi imena koja bi trebala činiti novi iranski kabinet je privukao Hosein Amir Abdollahian koji je kandidat za novog ministra vanjskih poslova.

Nasljednik odlazećeg šefa iranske diplomacije Javada Zarifa je poznat kao konzervativni političar koji zagovara distanciranu politiku naspram Zapada.

Abdollahian je za vrijeme vlasti bivšeg predsjednika Mahmouda Ahmadinejada bio iranski ambasador u Bahreinu, a potom je imenovan za pomoćnika državnog ministra vanjskih poslova za Afriku i arapski svijet.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO