Njemačka i Nizozemska obustavljaju deportacije u Afganistan

Zbog izuzetno teške sigurnosne situacije u Afganistanu, Njemačka do daljnjeg neće deportirati Afganistance kojima nije odobren azil, rekao je glasnogovornik MUP-a Njemačke.

Sukob između snaga afganistanske vlade i talibanskog pokreta intenziviran je posljednjih sedmica (EPA)

Njemačka i Nizozemska donijele su odluku da neće deportovati afganistanske građane koji kod njih traže azil, što je drastičan zaokret u odnosu na njihov stav od prije samo nekoliko dana.

Istovremeno, grčke vlasti poručuju da Evropska unija ne može da se nosi sa još jednom migrantskom krizom, poput one viđene 2015. godine i da mora da djeluje kako bi pokušala da spriječi ljude da pobjegnu od eskalirajućeg sukoba u Afganistanu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Grčki ministar za migracije Notis Mitarachi je poručio da bi deportacija tražilaca azila trebalo da se nastavi uprkos borbama, pošto bi, kako tvrdi, okončanje takvog povratka “poslalo pogrešnu poruku” i ohrabrilo više Afganistanaca da pokušaju doći do Evrope.

“EU apsolutno nije spremna i nema kapacitete da se nosi sa još jednom velikom migracionom krizom”, rekao je Mitarachi za Reuters.

U Njemačkoj boravi oko 30.000 Afganistanaca

Njemačke vlasti su saopćile da obustavljaju deportaciju migranata u Afganistan zbog napete sigurnosne situacije, jer talibani preuzimaju sve veću kontrolu u toj bliskoistočnoj državi.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer “za sada” je naredio suspenziju, rekao je glasnogovornik tog ministarstva Steve Alter, prenosi agencija AP.

Alter je izjavio i da trenutno ima gotovo 30.000 Afganistanaca u Njemačkoj koji bi trebalo da napuste zemlju.

Šest državljana Afganistana trebalo je da bude deportovano prošle sedmice, ali je proces odgođen, izvijestila je njemačka novinska agencija Dpa.

I Nizozemska je saopćila da u narednih šest mjeseci neće deportovati afganistanske građane, tražioce azila u Nizozemskoj.

‘Pogoršanje situacije u Afganistanu’

U pismu parlamentu, zamjenica holandskog ministra pravde Ankie Broekers-Knol je izjavila da je Nizozemska planirala da ažurira svoju politiku o Afganistanu u oktobru, ali je odluku donijela sada “u svjetlu brzo pogoršavajuće situacije”.

Prošle sedmice, šest članica Evropske unije, među kojima Njemačka i Nizozemska, uputile su pismo Evropskoj komisiji u kojem navode da se prisilna deportacija migranata natrag u Afganistan mora nastaviti, uprkos tome što je vlada u Kabulu suspendovala takve “dobrovoljne povratke” na tri mjeseca.

U pismu od 5. augusta, ministri unutrašnjih poslova Austrije, Belgije, Danske, Njemačke, Grčke i Nizozemske pozvali su izvršnu vlast EU-a da “intenzivira razgovore” sa afganistanskom vladom kako bi se osigurao nastavak deportacije izbjeglica.

Više od milion migranata došlo je u Njemačku 2015. godine u potrazi za azilom, od kojih su većina iz zemalja razorenih građanskim ratovima poput Sirije, Afganistana i Iraka.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada