Naučnici: Donirati vakcine umjesto treće doze

Navode kako za sada ne postoji nijedan dokaz o povećanju teških oblika bolesti i smrtnih slučajeva kod osoba koje su primile dvije doze vakcine.

Britanski ministar zdravstva Javid izjavio je da se očekuje kako će vakcinisanje trećom dozom započeti već u prvim danima septembra (EPA)
Britanski ministar zdravstva Javid izjavio je da se očekuje kako će vakcinisanje trećom dozom započeti već u prvim danima septembra (EPA)

Treća doza vakcina protiv COVID-a 19 u ovom trenutku nije potrebna i višak bi trebalo donirati drugim državama, izjavio je u utorak šef odjela za vakcinu na Oxfordu Andrew Pollard, što je u suprotnosti sa stavom britanskog ministra zdravstva, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Pollard je mišljenja da bi se odluka o vakcinisanju trećom dozom trebala zasnivati na naučnim istraživanjima te je izjavio da za sada ne postoji nijedan dokaz o povećanju teških oblika bolesti i smrtnih slučajeva kod osoba koje su primile dvije doze vakcina.

„Nema nijednog razloga za paniku. Ako će biti bilo kakvog pada u efikasnosti vakcine, to će se dogoditi postupno i događat će se u trenutku kad ćemo to moći opaziti i pravovremeno reagirati“, rekao je on na virtualnom sastanku sa zakonodavcima.

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid izjavio je da se očekuje kako će vakcinisanje trećom dozom započeti već u prvim danima septembra.

Tri četvrtine populacije vakcinisano

Iz AstraZenece, firme koja proizvodi vakcinu razvijenu na univerzitetu Oxford, poručili su da im je potrebno više vremena da bi utvrdili jesu li dodatne doze potrebne kako bi se održao nivo zaštite.

Iz Pfizera su već poručili da očekuju kako će treća doza vakcine biti potrebna da bi se zadržao visoki nivo zaštite od COVID-a 19.

U Velikoj Britaniji je tri četvrtine odrasle populacije vakcinisano s dvije doze, a Svjetska zdravstvena organizacija je zamolila države koje planiraju dodatno vakcinisanje da odgode svoje planove dok se širom svijeta ne cijepi više ljudi.

Pollard se zalaže za zaštitu ljudi u zemljama u kojima imunizacija nije na visokom nivou.

„Doze koje su predviđene za dodatno vakcinisanje ili za vakcinisanje djece, bolje je upotrijebiti za ljude koji će u suprotnom umrijeti u slijedećih šest mjeseci. Malo je vjerovatno da će se odjednom cijeli sistem srušiti u državama koje imaju visoki nivo vakcinacije“, rekao je.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO