Kina: Kanađaninu zbog špijunaže 11 godina zatvora

Michaelu Spavoru bit će oduzeto 6.500 eura lične imovine i bit će deportovan.

Privođenje Michaela Spavora je bilo potez koji se smatra pritiskom na Kanadu da oslobodi finansijsku direktoricu Huawija (Reuters)
Privođenje Michaela Spavora je bilo potez koji se smatra pritiskom na Kanadu da oslobodi finansijsku direktoricu Huawija (Reuters)

Kineski sud osudio je danas kanadskog biznismena Michaela Spavora za špijunažu i izrekao mu kaznu od 11 godina zatvora.

Sud je saopštio i da će Spavoru biti oduzeto 50.000 juana (oko 6.500 eura) lične imovine, kao i da će biti deportovan, bez preciziranja u kojem trenutku.

Iako se to obično dešava nakon što osoba završi izdržavanje kazne, u posebnim slučajevima to se može desiti i ranije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kanadski ambasador u Kini Dominic Barton poručio je da je Ottawa razočarana nakon što je sud osudio kanadskog biznismena, u slučaju na koji se gleda kao dio diplomatskog sukoba sa Pekingom.

Spavor i još jedan Kanađanin, bivši diplomata Michael Kovrig, optuženi su za špijunažu u junu 2019. godine i odavanje državnih tajni, a Barton je naglasio da će Kanada, koja smatra da su oni nepravedno optuženi, nastaviti da insistira na njihovom oslobađanju.

Smrtna kazna Schellenbergu

Njihovo privođenje je bilo potez koji se smatra pritiskom na Ottawu da oslobodi finansijsku direktoricu Huawija Meng Wanzhou, kćerku osnivača kineskog tehnološkog giganta, uhapšenu pod sumnjom optužbe za prevaru i kršenje sankcija uvedenih Iranu o čijem se izručenju u SAD treba izjasniti kanadski sud.

Jučer je kineski sud odbio žalbu kanadskog državljanina Roberta Schellenberga na smrtnu kaznu, na koju je osuđen zbog krijumčarenja droge.

Ovaj 36-godišnji Kanađanin uhapšen je 2014. godine zbog pokušaja krijumčarenja 227 kilograma metafetamina iz Kine u Australiju, u novembru prošle godine je osuđen na 15 godina zatvora, ali ga je, nakon žalbe, sud osudio na smrtnu kaznu.

 

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO