Članice EU-a pozivaju EK da ne ‘otvara vrata’ afganistanskim azilantima

Brojne članice EU-a strahuju da bi se zbog razvoja događaja u Afganistanu mogla ponoviti evropska migrantska kriza iz 2015/16.

Od 2015. godine azil u članicama EU-a zatražilo je oko 570.000 Afganistanaca, stoji u pismu šest zemalja EU -a (EPA - Arhiva)

Šest država članica Evropske unije pozvalo je Evropsku komisiju da ne prekida deportacije odbijenih afganistanskih tražilaca azila, uprkos brzom vojnom napredovanju talibana u njihovoj domovini.

Talibani koji se ponovo, nakon što su 2001. svrgnuti s vlasti, bore za uspostavljanje strogog islamskog zakona, brzo i uspješno napreduju u svojoj kampanji čiji je cilj poraziti aktuelnu vlast, dok se povlače strane snage pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država.

“Zabranom povrataka Afganistanaca u EU šalje im se pogrešan signal i vjerovatno će ih još više motivirati u želji da napuste svoj dom i krenu prema državama EU-a”, stoji u pismu koje su 5. augusta Evropskoj komisiji uputile Austrija, Danska, Belgija, Nizozemska, Grčka i Njemačka, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Strah od nove migrantske krize

Brojne članice EU-a strahuju od toga da bi se zbog razvoja događaja u Afganistanu mogla ponoviti evropska migrantska kriza iz 2015/16. kada je haotičan priljev više od milion ljudi s područja Bliskog istoka do krajnjih granica opteretio sigurnosne sisteme i sisteme socijalne zaštite, potaknuvši jačanje ekstremno desnih grupa.

Izvršno tijelo EU-a je na pismo šest članica najavilo da će na njega odgovoriti kad bude spremno.

Na pitanje smatra li EK Afganistan sigurnom zemljom u koju se tražioci azila mogu vratiti, glasnogovornik je odgovorio kako je na državama članicama da donesu takvu ocjenu.

Od 2015. godine azil u članicama EU-a zatražilo je oko 570.000 Afganistanaca, stoji u pismu šest zemalja EU -a, od čega 44.000 samo u 2020. godini.

Izvor: Agencije