Američki dužnosnik: Kabul bi mogao pasti za 90 dana

Američka obavještajna zajednica je do prošlog mjeseca upozoravala da bi afganistanska vlada mogla pasti za manje od šest mjeseci.

Raseljene porodice iz sjevernih provincija, koje su pobjegle od sukoba između talibana i afganistanskih snaga sigurnosti, sklonile su se u javni park u Kabulu (Reuters)
Raseljene porodice iz sjevernih provincija, koje su pobjegle od sukoba između talibana i afganistanskih snaga sigurnosti, sklonile su se u javni park u Kabulu (Reuters)

Talibani bi mogli izolirati Kabul za mjesec dana, a osvojiti ga za 90, rekao je u srijedu američki odbrambeni dužnosnik Reutersu, pozivajući se na obavještajnu procjenu.

Talibani su za šest dana osvojili osam provincijskih prijestolnica u Afganistanu, brzinom koja je iznenadila američke dužnosnike.

Talibani sada kontroliraju 65 posto afganistanske teritorije, a prijete osvajanjem još 11 provincijskih središta, kazao je u utorak evropski dužnosnik.

Američka obavještajna zajednica je do prošlog mjeseca upozoravala da bi afganistanska vlada mogla pasti za manje od šest mjeseci, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Iznenađujući napredak talibana

Američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je nova procjena donesena nakon što su talibani iznenađujućom brzinom osvojili velike dijelove Afganistana.

“No, to nije konačan zaključak”, kazao je, naglasivši kako afganistanske snage imaju šanse zaustaviti talibanski prodor.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je rekao da ne žali zbog odluke o povlačenju američke vojske iz Afganistana nakon više od 20 godina, kazavši da afganistanska vojska ima puno više vojnika od talibana te da se treba željeti boriti.

SAD je povukao sve vojnike iz Afganistana, osim onih koji štite američku ambasadu i aerodrom u Kabulu. Tamošnja vojna misija službeno završava 31. augusta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO