Zbog globalnog zagrijavanja mogle bi nestati pacifičke otočke države

Iako ima nisku emisiju ugljika, regija Pacifika trpi neke od najranijih i najozbiljniji uticaja rastućih globalnih temperatura.

Na Pacifiku su već u velikoj mjeri prisutne posljedice klimatskih promjena (Al Jazeera)

Globalno zagrijavanje iznad 1,5 stepeni Celzija bit će katastrofalno za pacifičke otočke zemlje i moglo bi dovesti do gubitka cijelih država država zbog porasta nivoa mora tokom ovog stoljeća, upozorili su stručnjaci.

Lideri pacifičkih zemalja, uključujući australijskog premijera Scotta Morrisona i predsjednicu Vlade Novog Zelanda Jacindu Ardern, učestvovali su na video sastanku lidera Foruma pacifičkih otoka, gdje su zajedno sa stručnjacima u ovoj oblasti razmatrali posljedice klimatskih promjena sa kojima se suočavaju, piše Guardian.

Prema novom izvještaju Greenpeacea, ova regija ima jednu od najnižih emisija ugljika u svijetu, 0,23 posto svih globalnih emisija, ali trpi neke od najranijih i najozbiljniji utjecaja rastućih globalnih temperatura.

Rast nivoa mora

Tamo su već u velikoj mjeri prisutne posljedice klimatskih promjena koje se ogledaju u plimama, katastrofalnim ciklonima, povećanju saliniteta u vodi što onemogućava uzgoj useva, stalnim sušama i ugroženosti otoka zbog porasta nivoa mora, a očekuje se da će ove krize biti sve učestalije i ozbiljnije kako se planeta bude zagrijavala.

Upozorenja dolaze nakon što je Međuvladin panel za klimatske promjene pri Ujedinjenim nacijama u ponedjeljak objavio važan izvještaj o globalnom zagrijavanju, koji je pokazao da je potrebno prepoloviti emisije plinova sa efektom staklene bašte kako bi se zagrijavanje ograničilo na 1,5 stepeni Celzija u odnosu na predindustrijski nivo, što je cilj dogovoren u okviru Pariskog klimatskog sporazuma tek nakon stalnog lobiranja od strane pacifičkih otočkih lidera.

U izvještaju, u čijoj izradi je učestvovalo više od 200 autora, razmatrano je pet scenarija, a zaključak je da će već za 10 godina biti premašena temperatura koju su svjetski lideri zacrtali kao cilj.

Izvor: Agencije