Više od 10.000 vojnika na rusko-kineskim manevrima

Manevri Sibu/Cooperation-2021 kao signal širenja vojne saradnje Moskve i Pekinga u vrijeme njihovog sporenja sa Zapadom.

Moskva je poslala borbeni avion Suhoj Su-30SM, motorizirane jedinice i sisteme protivzračne odbrane na vježbu (EPA - Ilustracija)
Moskva je poslala borbeni avion Suhoj Su-30SM, motorizirane jedinice i sisteme protivzračne odbrane na vježbu (EPA - Ilustracija)

Rusija i Kina održavaju zajedničku vojnu vježbu na u sjevernom i centralnom dijelu Kine, u koju je uključeno više od 10.000 vojnika, saopćilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Manevri Sibu/Cooperation-2021 u kineskoj regiji Ningxja se tumače kao signal širenja vojne saradnje Moskve i Pekinga u vrijeme njihovog sporenja sa Zapadom.

Ruski list Kommersant piše, kako prenosi Reuters, da će vježbe trajati do petka i da je ovo prvi put da će ruski vojnici koristiti kinesko oružje.

Rusija i Kina organiziraju zajedničke vojne vježbe od 2005. godine.

Okončane vježbe u Tadžikistanu

Moskva je poslala borbeni avion Suhoj Su-30SM, motorizirane jedinice i sisteme protivzračne odbrane na vježbu koja je usredsređena na borbu protiv terorizma, navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva odbrane.

Reuters navodi kako je Rusija danas okončala vojne vježbe u Tadžikistanu sa uzbekistanskim i tadžikistanskim snagama kod granice sa Afganistanom. Moskva je saopćila kako jača svoju vojnu bazu u Tadžikistanu sa jurišnim puškama novije generacije i drugim naoružanjem.

Moskva se okrenula Pekingu 2014. godine kada su njeni odnosi sa Zapadom pali na najniži nivo od Hladnog rata zbog aneksije Krima od Ukrajine. Kina je ruski najveći trgovački partner, ističe agencija Reuters.

Izvor: Agencije

Povezane

Na vježbama ‘Morski povjetarac 2021’, koje završavaju se u subotu, učestvovalo je oko 30 ratnih brodova i 40 aviona iz sastava članica NATO-a i Ukrajine.

10 Jul 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO