UNICEF: U Afganistanu za dva dana ubijeno 27 djece, a 136 povrijeđeno

Iz UNICEF-a navode i da su zabrinuti zbog izvještaja da naoružane grupe sve češće regrutuju djecu.

Djeca su najteže pogođena u južnoj provinciji Kandahar (EPA)
Djeca su najteže pogođena u južnoj provinciji Kandahar (EPA)

Porast nasilja u Afganistanu uzima poražavajući danak, u posljednja dva dana ubijeno je 27 djece, a povrijeđeno ih je 136, saopšteno je u ponedjeljak iz UNICEF-a.

“Svaka od ovih smrti i svaki slučaj fizičke patnje lična su tragedija. Ta su djeca jako voljeni kćerke i sinovi, braće i sestre, rođaci i prijatelji”, saopšteno je iz UNICEF-a dok su talibani napredovali u smrtonosnom ratu sa vladinim afganistanskim snagama.

U saopštenju iz UNICEF-a se navodi da su zabrinuti zbog izvještaja da naoružane grupe sve češće regrutuju djecu.

Ugrožena budućnost djece

“Samo potpuni prekid neprijateljstava može zaštititi afganistansku djecu. Sve dok traje sukob, pravo djece na napredovanje je ugroženo, njihova budućnost je ugrožena, a njihov doprinos prosperitetu njihove nacije sve manji”, upozorili su iz UNICEF-a.

Djeca su najteže pogođena u južnoj provinciji Kandahar.

Dr. Mohammad Dawood, voditelj regionalne bolnice u Kandaharu, rekao je za Anadoliju da je najmanje 20 djece izgubilo život tokom protekle sedmice.

Misija Ujedinjenih nacija za pomoć u Afganistanu dokumentovala je alarmantnih 5.183 stradanja civila, 1.659 poginulih i 3.524 povrijeđenih, u prvoj polovini ove godine, što je 47 posto više u odnosu na isto razdoblje 2020.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO