Talibani za pet dana zauzeli osam provincijskih gradova

Talibani su zauzeli gradove Farah i Pul-e-Khumri, dok se snage afganistanske vlade povlače.

Talibani u gradu Farah, glavnom gradu provincije Farah jugozapadno od Kabula (AP)

Talibani su zauzeli još dva grada u Afganistanu, čime se broj provincijskih prijestolnica koje je ova grupa zauzela od petka povećao na osam.

U utorak su talibani zauzeli grad Farah istoimene jugozapadne pokrajine i Pul-e-Khumri sjeverne pokrajine Baghlan, potvrdili su lokalni izvori Al Jazeeri.

Talibani su u utorak zauzeli Pul-e-Khumri, glavni grad provincije Baghlan koji se nalazi oko 200 km (125 milja) sjeverno od Kabula, rekao je AFP-u član parlamenta s tog područja.

“Nakon otprilike dva sata borbe, snage sigurnosti su svladane i povučene”, rekao je zakonodavac Mamoor Ahmadzai.

Zauzimanjem grada Pul-e-Khumri talibani su povezali tri sjeverne provincije.

Nešto ranije, talibani su zauzeli grad Farah.

“Ovog popodneva talibani su ušli u grad Farah nakon kratke borbe sa snagama sigurnosti. Zauzeli su ured guvernera i sjedište policije”, rekla je u utorak za novinsku agenciju AFP Shahla Abubar, članica pokrajinskog vijeća Faraha.

Lokalni izvori u jugozapadnoj pokrajini Farah također su potvrdili Al Jazeeri da je ta grupa zauzela istoimeni glavni grad pokrajine.

Talibani su zauzeli pokrajinski centralni zatvor, kaže parlamentarac Abdul Nasri Farahi i član pokrajinskog vijeća Shahla Abu Bakr.

Farah je sada drugi provincijski grad na jugozapadu Afganistana koji je grupa zauzela. U petak su talibani zauzeli pokrajinu Nimruz.

Napredak talibana

Zauzimanjem Faraha talibani sad kontrolišu još jednu provinciju koja graniči sa Iranom.

Abubar kaže da su se lokalne sigurnosne snage povukle prema vojnoj bazi izvan grada.

Glasnogovornik lokalne policije Farooq Khalid rekao je za agenciju Anadolija da su u toku intenzivni sukobi između vladinih snaga i talibana. Tvrdio je da su snage sigurnosti ubile više od 80 talibanskih boraca.

Talibani su, međutim, tvrdili da su stigli do centra grada.

“Dvije kontrolne tačke zauzete su u blizini obavještajnog i policijskog zapovjednog centra… Bitka se nastavlja i mudžahedini napreduju”, napisao je na Twitteru glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahed.

Kontroliraju 65 posto teritorija

U velikom pokušaju zaustavljanja ulaska talibana u urbane centre, afganistanske snage tvrde da je u posljednja 24 sata u zračnoj i kopnenoj ofanzivi ubijen 361 taliban.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da su operacije izvedene u provincijama Nangarhar, Kunar, Logar, Paktia, Paktika, Maidan Wardak, Kandahar, Sar-e Pol, Helmand, Kunduz i Baghlan.

Talibani su za manje od sedam dana zauzeli sedam od 34 glavna grada u Afganistanu.

Visoki dužnosnik EU-a rekao je u utorak agenciji Reuters kako talibani sada kontroliraju 65 posto afganistanske teritorije, prijete zauzimanjem 11 glavnih provincijskih gradova te pokušavaju lišiti Kabul tradicionalne podrške nacionalnih snaga na sjeveru.

Izvor: Al Jazeera i agencije