Štete od poplava u Njemačkoj dostižu 26 milijardi eura

Samo u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija ukupna šteta penje se na više od 13 milijardi eura, rekao je Armin Laschet.

Razorne poplave koje su pogodile zapad Njemačke odnijele su najmanje 190 života (Reuters)
Razorne poplave koje su pogodile zapad Njemačke odnijele su najmanje 190 života (Reuters)

Štete izazvane katastrofalnim poplavama u julu u Njemačkoj vjerojatno će dostići 26 milijardi eura, izjavio je u kancelarski kandidat konzervativaca Armin Laschet.

„Prema prvim procjenama, samo u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija ukupna šteta penje se na više od 13 milijardi eura”, rekao je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i premijer te pokrajine, koju su pogodile nezapamćene poplave.

U Falačkom Porajnju, saveznoj pokrajini koja je najgore stradala očekujemo “sličan, ako ne i veći iznos” pomoći, dodao je, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Razorne poplave koje su 14. i 15. jula pogodile zapad Njemačke odnijele su najmanje 190 života.

U Sjevernoj Rajni Vestfaliji oštećeno je više od 150 škola i 200 vrtića, brojne liječničke ordinacije i 50 ljekarni, rekao je Laschet opisujući razmjere najgore prirodne katastrofe koja je pogodila tu saveznu državu od osnivanja federalne Zapadne Njemačke nakon Drugog svjetskog rata.

Solidarnost Nijemaca

Laschet je rekao da stradali mogu računati na solidarnost ostalih Nijemaca dok šesnaest saveznih pokrajina i savezna vlada pripremaju sveobuhvatan plan pomoći u obnovi stradalih područja.

“Radimo na planu obnove koji se mjeri u milijardama” eura, rekao je kandidat za nasljednika kancelarke Angele Merkel.

“Sve pokrajine su spremne dati svoj doprinos” kako bi se prikupilo tih 20 do 30 milijardi eura, izjavio je.

Konzervativci vode u anketama uoči parlamentarnih izbora 26. septembra na kojima će se birati nasljednik ili nasljednica Angele Merkel, koja će se povući nakon šesnaest godina kancelarske dužnosti.

CDU se našao na meti kritike zbog načina upravljanja katastrofalnom poplavom koja je, uz ljudske žrtve, prouzročila veliku štetu, odnosila kuće i uništila čitave općine, osobito u dolini Ahr.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO