Pentagon traži obaveznu vakcinaciju američkih vojnika

SAD se bori sa vrlo zaraznim delta sojem korona virusa.

Ministar odbrane je upozorio vojnike da se pripreme za vakcinaciju (EPA)
Ministar odbrane je upozorio vojnike da se pripreme za vakcinaciju (EPA)

Pentagon će tražiti od članova američke vojske da se vakcinišu vakcinama protiv COVID-19 do 15. septembra.

Taj rok bi mogao biti pomjeren unaprijed ako u međuvremenu vakcina dobije konačno odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) ili nastave da rastu stope zaraze.

„Zatražit ću predsjednikovo odobrenje da vakcine postanu obavezne ne kasnije od sredine septembra ili odmah po dobijanju konačne dozvole od Agencije za hranu i lijekove, šta god bude prije”, rekao je ministar odbrane Lloyd Austin u dopisu vojnicima, upozoravajući ih da se pripreme za to, piše AP, prenosi Beta.

„Neću oklijevati da djelujem ranije ili preporučim drugačije nešto predsjedniku ako budem smatrao da je potrebno”, rekao je on.

Šira kampanja za povećanje stope vakcinacije

Ova poruka stigla je nešto više od sedmicu otkako je američki predsjednik Joe Biden rekao vojnim zvaničnicima da razviju plan prema kojem će vojnici biti obavezni da se vakcinišu u okviru šire kampanje za povećanje stopa vakcinacije u saveznim ustanovama.

Slične akcije su preduzele druge vlade i kompanije širom svijeta, dok se zemlje bore sa vrlo zaraznim delta sojem virusa zbog kojeg je broj zaraženih, hospitalizacija i smrti skočio u SAD-u na nivoe koji nisu viđeni od vrhunca zaraze prošle zime.

Očekuje se da će FDA dati konačno odobrenje za Pfizerovu vakcinu početkom sljedećeg mjeseca.

Zasad ta vakcina ima privremeno odobrenje za upotrebu. Bez zvaničnog odobrenja FDA, ministar odbrane trebao bi od predsjednika Bidena dobiti poseban izuzetak da bi mogao uvesti obavezno vakcinisanje u vojsci.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO