Njemačka upućuje apel na nevakcinisane da spriječi novi ‘lockdown’

Bavarski premijer Markus Soeder upozorio je da se nacija suočava s ‘pandemijom nevakcinisanih’, rekavši da je najveći prioritet spriječiti ponovno zatvaranje.

Povećava se pritisak na nevakcinisane da se odluče na vakcinaciju (EPA)
Povećava se pritisak na nevakcinisane da se odluče na vakcinaciju (EPA)

Očekuje se da će kancelarka Angela Merkel i 16 njemačkih državnih premijera pojačati pritisak na nevakcinisane u zemlji kako bi spriječili četvrti val korona virusa i još jedan lockdown koji bi mogao zasjeniti nacionalne izbore sljedećeg mjeseca.

Očekuje se da će na današnjem sastanku biti donesena odluka da se nagradi oko 55 posto stanovništva koje je potpuno vakcinisano i oko 3,7 miliona koji su se oporavili od virusa ublažavanjem ograničenja za njih u narednim mjesecima, uključujući rigorozne zahtjeve testiranja, prenosi Fena, pozivajući se na dpa.

‘Pandemija nevakcinisanih’

Međutim, određene iznimke, poput nošenja maski u javnom prijevozu ili u maloprodajnim objektima, vjerojatno će ostati na snazi dok vlade pokušavaju da se izbore sa prijetnjama od stalnog rasta novih slučajeva, smrti i hospitalizacija.

Bavarski premijer Markus Soeder je uoči sastanka upozorio da se nacija suočava s “pandemijom nevakcinisanih”, rekavši da je najveći prioritet spriječiti ponovno zatvaranje.

“Svako ko je vakcinisan ne predstavlja opasnost, pa je ustavni imperativ vratiti im osnovna prava”, rekao je Soeder za bavarski javni radio.

Pritisak na nevakcinisane

Zbog toga će kancelarka i premijeri vjerovatno uputiti apel nevakcinisanim da pomognu u borbi protiv pandemije, koja je posljednjih mjeseci dobila novi zamah širenjem vrlo zarazne delta varijante.

Agencija njemačke vlade za kontrolu i prevenciju bolesti, berlinski Institut Robert Koch (RKI), objavili su podatke uoči sastanka u utorak koji pokazuju da je u posljednja 24 sata u cijeloj zemlji prijavljeno 2.480 novih slučajeva.

Na današnjem sastanku vjerovatno će biti objavljeno obavezno testiranje za ulazak u sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, kao i smještaj, što povećava pritisak na nevakcinisane da se odluče na vakcinaciju i da se ne moraju součavati sa potrebom za beskrajnim testiranjem.

Izvor: Agencije

Povezane

‘Porast količine bačenih vakcina tokom ljeta je direktna posljedica pada spremnosti stanovništva na imunizaciju’, saopštilo je bavarsko ministarstvo zdravlja.

07 Aug 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO