Njemačka planira ukinuti besplatno testiranje na COVID-19

Njemačka Vlada uvela je besplatno testiranje za cijelo stanovništvo u martu, uoči kraja trećeg vala COVID-a 19 u državi.

Skoro 63 posto njemačkog stanovništva je vakcinisano barem jednom dozom (EPA)
Skoro 63 posto njemačkog stanovništva je vakcinisano barem jednom dozom (EPA)

Njemačka razmatra ukidanje besplatnih testova na COVID-19 u oktobru, objavili su u ponedjeljak mediji RND grupe, pozivajući se na nacrt prijedloga o kojem će kancelarka Angela Merkel raspravljati sa čelnicima 16 saveznih pokrajina, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Njemačka Vlada uvela je besplatno testiranje za cijelo stanovništvo u martu, uoči kraja trećeg vala COVID-a 19 u državi.

Trenutno je vakcinisano 55 posto njemačkog stanovništva, pa se javljaju pozivi da se novci poreznih obaveznika prestanu izdvajati za subvencioniranu shemu od koje koristi imaju prvenstveno oni koji nisu vakcinisani, iako je vakcina dostupna svima.

„Uzevši u obzir da je vakcinisanje omogućeno svim stanovnicima, više nije opravdano da federalna Vlada, pa stoga i porezni obveznici, plaćaju trošak svih testova“, citira RND nacrt prijedloga.

Izbjeći novi ‘lockdown’

Manje od sedam sedmica prije parlamentarnih izbora, Merkel i čelnici saveznih pokrajina raspravljat će o mjerama suzbijanja širenje delta varijante virusa bez da se ponovo uvedu opća zatvaranja na nivou države.

Nacrt predviđa da oni koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu vakcinisati i dalje imaju pravo na besplatni test.

Tačan datum ukidanja mjere u oktobru još nije poznat, dodaje RND, udruženje njemačkih medija sa sjedištem u Hanoveru.

Njemačka je proteklih pet dana svakodnevno imala više od 3.000 novozaraženih, no skoro 63 posto njemačkog stanovništva je vakcinisano barem jednom dozom, pa se Vlada nada da će se izbjeći novi ‘lockdowni’.

Izvor: Agencije

Povezane

‘Porast količine bačenih vakcina tokom ljeta je direktna posljedica pada spremnosti stanovništva na imunizaciju’, saopštilo je bavarsko ministarstvo zdravlja.

07 Aug 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO