Kineski sud potvrdio smrtnu kaznu Schellenbergu, Kanada protestuje

Kanada kaže da nije slučajnost to što je Kina odlučivala po Schellenbergovoj žalbi u trenutku dok je u toku sudski proces protiv izvršne direktorice Huaweija.

Kanađanin Robert Schellenberg (36) uhapšen je 2014. godine zbog pokušaja krijumčarenja 227 kilograma metafetamina iz Kine u Australiju (EPA)

Kineski sud danas je odbio žalbu kanadskog državljanina Roberta Schellenberga na smrtnu kaznu, kojom je osuđen pod optužbom za krijumčarenja droge.

Ovaj 36-godišnji Kanađanin uhapšen je 2014. godine zbog pokušaja krijumčarenja 227 kilograma metafetamina iz Kine u Australiju, u novembru je osuđen na 15 godina zatvora, ali ga je, poslije žalbe, sud osudio na smrtnu kaznu.

Kanadski ambasador u Kini Dominic Barton osudio je danas odluku kineskog suda kojom je potvrđena smrtna presuda Schellenbergu i pozvao na pomilovanje, piše Reuters a prenosi Tanjug.

Slučaj Huawei

Ambasador je saopštio novinarima da Kanada ostaje duboko zabrinuta zbog kineske proizvoljne primjene smrtne kazne.

Barton je poručio da nije slučajnost to što je Kina odlučivala po Schellenbergovoj žalbi u trenutku dok je u Kanadi u toku sudski proces protiv izvršne direktorice Huaweija Meng Wanzhou.

Hapšenje Wanzhou, koja je kćerka osnivača ove kineske kompanije, pod optužbom za kršenja američkih sankcija u decembru 2018. razbjesnilo je Kinu, nakon čega je pokvarila odnose i sa SAD-om i sa Kanadom.

Izvor: Agencije