Guverner New Yorka podnio ostavku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje

Ostavka dolazi nakon što je državnom istragom u New Yorku utvrđeno da je Andrew Cuomo seksualno uznemiravao najmanje 11 žena.

Cuomova ostavka stupit će na snagu za dvije sedmice (EPA)

Guverner New Yorka Andrew Cuomo podnio je ostavku nakon što je državna istraga utvrdila da je seksualno uznemiravao 11 žena, što je rezultiralo sve većim pravnim pritiskom i pozivima demokratskih zastupnika i predsjednika Joea Bidena da odstupi s dužnosti.

Cuomo, koji je od 2011. bio guverner četvrte najmnogoljudnije američke savezne države, odluku o ostavci objavio je u utorak, nakon što je državna advokatica New Yorka Letitia James ranije ovog mjeseca objavila rezultate petomjesečne istrage.

Istraga, zaključena izvještajm od 168 stranica, utvrdila je da je spolno uznemiravao više žena uključujući sadašnje i bivše vladine djelatnice, te da se osvetio barem jednoj koja ga je za to i tužila sudu.

Istražitelji su rekli da je Cuomo prisilio žene neželjenim poljupcima; pipao im grudi ili stražnjicu ili ih na drugi način neprikladno dodirivao; upućivao im insinuirajuće primjedbe o njihovom izgledu i spolnom životu; te stvorio radno okruženje “ispunjeno strahom”.

Cuomo negira optužbe

Cuomo, razvedeni otac triju kćeri, negira sve optužbe.

Tvrdi da nije ništa uradio namjerno i ne vjeruje da će sud uvažiti optužbe, prenosi Hina pisanje Reutersa.

“Ja doista povremeno grlim i ljubim ljude, žene i muškarce. To radim cijeli život. Takav sam otkad pamtim. Po mom mišljenju nikada nisam prešao mjeru”, rekao je objavljujući ostavku.

James nije pokrenula kazneni postupak, no lokalni tužioci bi mogli.

Ostavka stupa na snagu za dvije sedmice

Dosadašnjeg guvernera New Yorka zamijenit će njegova zamjenica Kathy Hochul, koja će postati prva žena na toj dužnosti.

Cuomova ostavka drugi je slučaj u 13 godina da guverner New Yorka odlazi usred skandala, nakon što je Eliot Spitzer podnio ostavku 2008. zbog povezanosti s prostitucijom.

Podnijevši ostavku Cuomo je izbjegao opoziv u državnoj skupštini.

Cuomova ostavka stupit će na snagu za dvije sedmice.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada