Američki izaslanik će u Kataru tražiti da talibani prekinu ofanzivu

Vlast u Afganistanu nametnuta silom neće biti priznata, stav je State Departmenta.

Mir poslije pregovora je jedini put za okončanje rata, tvrdi SAD (Al Jazeera)

Američki izlaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad „pritisnut će talibane da zaustave vojnu ofanzivu“ tokom razgovora u Kataru ove sedmice, najavio je State Department, nakon što je ta naoružana grupa preuzela kontrolu nad nekoliko provincijskih glavnih gradova u azijskoj zemlji.

„Ambasador Khalilzad će ići u Dohu gdje će pomoći formulisanje zajedničkog međunarodnog odgovora o ubrzanom smirivanju situacije u Afganistanu“, objavio je State Department u izjavi.

Dodaje se da se planira nekoliko rundi sastanaka u tri dana, na kojima će se raspravljati o situaciji u Afganistanu.

„Predstavnici zemalja regije i šire, kao i multilateralne organizacije „će vršiti pritisak za smanjenje nasilja i prekid vatre, kao i izraziti stav da neće priznati vlast nametnutu silom“.

Zauzeli šesti provincijski glavni grad

„Mir poslije pregovora je jedini put za okončanje rata. SAD će nastaviti raditi sa svi stranama, kao i regionalnim i međunarodnim akterima da postigne konsenzus“, kaže se.

Talibani su u ponedjeljak objavili da su zauzeli i šesti provincijski glavni grad u svega četiri dana, Aybak u provinciji Samangan.

Uprkos napretku talibana, SAD ne pokazuje znake da bi mogao izvršiti zračne napade, a portparol Pentagona tvrdi da Washington sada smatra da je na afganistanskim političkim i vojnim liderima da borbu dobiju ili izgube.

„Sada treba braniti njihovu zemlju. To je njihova borba“, rekao je John Kirby.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije