Tuniski opozicioni čelnik osuđen zbog ‘demoraliziranja vojske’

Na Tunis se do sada općenito gledalo kao na jedinu demokratski uspješnu priču u sklopu arapskih ustanaka.

Tuniske vojne snage čuvaju područje oko zgrade parlamenta u glavnom gradu Tunisa (EPA)

Uhapšeni tuniski opozicioni parlamentarni zastupnik, glasni kritičar predsjednika Kaisa Saieda, provest će dva mjeseca u zatvoru nakon što je osuđen za “demoraliziranje vojske”, saopćio je tuniski vojni sud.

Yassin al-Ayari od petka je u pritvoru u svojoj kući u Tunicu, naveo je njegov bliski  suradnik Amin al-Jamal.

Do njegovog pritvora došlo je nekoliko dana nakon što je Saied oduzeo imunitet članovima parlamenta, što je dio vanrednih mjera koje je predsjednik poduzeo, a koje opozicija osuđuje i naziva udarom.

Tuniska novinska agencija TAP objavila je u subotu, pozivajući se na vojne sudske izvore, da je vojni sud još 2018. odredio konačnu dvomjesečnu kaznu protiv al-Ayarija zbog “sudjelovanja u djelu koji je imao za cilj narušiti moral vojske”, no vojno pravosuđe nije navelo detalje vezane uz taj slučaj, piše Reuteres a prenosi Hina.

Advokati al-Ayarija naveli su da on nije ni znao da ga traži pravosuđe, niti da je došlo do bilo kakvog suđenja.

Mjere predsjednika opozicija nazvala udarom

Opozicioni pokret Ennahda, koji je mjere tuniskog predsjednika nazvao “udarom”, osudio je hapšenje al-Ayarija.

“Hapšenje zastupnika Yassina al-Ayarija negativna je poruka unutar Tunisa i izvan njega o budućnosti javnih sloboda u zemlji”, navela je u saopćenju ova najveća tuniska stranka.

Na Tunis se do sada općenito gledalo kao na jedinu demokratski uspješnu priču u sklopu arapskih ustanaka, navodi britanska agencija.

Zemlja je međutim zapala u probleme otkako je Saied, bivši profesor prava, proglasio seriju vanrednih mjera prošle sedmice, uključujući i otpuštanje premijera.

Saied je branio svoje kontroverzne poteze tvrdeći da su u saglasnosti s ustavom i obećavajući sačuvati slobode i prava.

Izvor: Agencije