Stogodišnjem čuvaru nacističkog logora sudit će se na jesen

Kako se navodi, njemu će biti suđeno kao saučesniku za 3.500 slučajeva ubistva, a suđenje će početi u oktobru.

Optuženi je radio je kao čuvar od 1942. do 1945. u logoru u kojem je bilo oko 200.000 zatvorenika, a ubijeno je njih 20.000 (EPA)

Bivšem čuvaru u koncentracionom logoru Sachsenhausen u blizini Berlina bit će suđeno na jesen, 76 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, objavio je danas njemački list Welt am Sontag, prenosi agencija Reuters.

Kako se navodi, njemu će biti suđeno kao saučesniku za 3.500 slučajeva ubistva, a suđenje će početi u oktobru.

Pošto je optuženi stogodišnjak, moći će izdržati suđenje u toku od dva do dva i po sata dnevno, rekao je glasnogovornik Okružnog suda u gradu Neuruppin za njemački list.

Reuters navodi kako sud nije bio dostupan za komentar jer je vikend.

Sve manje osumnjičenih

Optuženi, koji nije imenovan u skladu sa njemačkim zakonima o medijskom objavljivanju podataka o optuženima, radio je kao čuvar od 1942. do 1945. u logoru u kojem je bilo oko 200.000 zatvorenika, a ubijeno je njih 20.000, naveo je Reuters.

Iako je sve manji broj osumnjičenih za nacističke zločine, tužitelji i dalje pokušavaju pojedince izvesti pred lice pravde.

Presuda iz 2011. je otvorila put novim tužbama jer se tada utvrdilo da je rad u koncentracionom logoru saučesništvo i kada nema dokaza o direktnom učešću u zločinu.

Izvor: Agencije