Ruski astronauti objavili snimku s ISS-a nakon nezgode

Cijela svemirska postaja sa sedam članova posade bila je u četvrtak izbačena sa svoje normalne putanje, koja se nalazi na oko 400 kilometara iznad Zemlje.

Međunarodna svemirska stanica na kojoj se u četvrtak, nekoliko sati nakon pristajanja, dogodila nezgoda (EPA)

Ruski astronauti snimili su kratki video obilazak unutrašnjosti istraživačkog modula Međunarodne svemirske postaje (ISS) na kojem se u četvrtak, nekoliko sati nakon pristajanja, dogodila nezgoda zbog koje je čitava postaja nakratko bila izvan kontrole.

Cijela svemirska postaja sa sedam članova posade bila je u četvrtak izbačena sa svoje normalne putanje, koja se nalazi na oko 400 kilometara iznad Zemlje, a stručnjaci navode da je do nezgode došlo zbog greške računalnog programa, ali je moguće da se radilo i o ljudskoj pogrešci, piše dpa a prenosi Hina.

Na snimci koja je objavljena kasno navečer u subotu vidi se kako astronauti Oleg Novitsky i Pyotr Dubrov otvaraju vrata istraživačkog dijela, odnosno modula Nauka, na kojem se dogodila nezgoda, i obilaze njegovu unutrašnjost, izvijestila je ruska svemirska agencija Roscosmos.

Proglašeno vanredno stanje

Prema izvještaju o nezgodi koji je objavila NASA, voditelj misije odmah je proglasio vanredno hitno stanje dok su stručnjaci na Zemlji ubrzano radili na tome da što prije povrate stabilnost istraživačkog satelita.

Kako su objavile agencije NASA i Roscosmos, članovi posade Međunarodne svemirske postaje – dvojica ruskih astronauta, trojica američkih i po jedan astronaut iz Japana i Francuske – u niti jednom trenutku nisu bili izloženi direktnoj opasnosti.

Kako prenosi Reuters, ruska agencija Roscosmos, koja je ove sedmice najavila planove o pokretanju još jednog istraživačkog modula u sklopu Međunarodne svemirske postaje u novembru, u posljednje je vrijeme pretrpjela niz nezgoda kao i skandala povezanih s korupcijom. Između ostaloga, tokom izgradnje kosmodroma Vostochny na krajnjem istoku zemlje izvođači su bili optuženi za pronevjeru državnog novca.

Izvor: Agencije