Mijanmarska vojna hunta najavila izbore

Vodstvo zemlje spremno sarađivati s bilo kojim posebnim izaslanikom kojeg imenuje Savez država jugoistočne Azije (ASEAN).

Hlaing: Mijanmar je spreman sarađivati s ASEAN-om u njegovom djelokrugu, uključujući dijalog s posebnim izaslanikom ASEAN-a za Mijanmar (EPA)
Hlaing: Mijanmar je spreman sarađivati s ASEAN-om u njegovom djelokrugu, uključujući dijalog s posebnim izaslanikom ASEAN-a za Mijanmar (EPA)

Čelnik mijanmarske vojne hunte Min Aung Hlaing u nedjelju je ponovo obećao višestranačke izbore, dodavši da je vodstvo zemlje spremno sarađivati s bilo kojim posebnim izaslanikom kojeg imenuje Savez država jugoistočne Azije (ASEAN), prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Hlaing je održao televizijsko obraćanje šest mjeseci nakon što je vojska pučem svrgnula civilnu vladu nobelovke Aung San Suu Kyii, čija je stranka pobijedila na izborima u novembru 2020. godine.

Za ove izbore vojska tvrdi da su namješteni, što odbacuje izborna komisija.

Vođa vojne hunte nazvao je stranku Aung San Suu Kyi „terorističkom“.

Sastanak u ponedjeljak

„Mijanmar je spreman sarađivati s ASEAN-om u njegovom djelokrugu, uključujući dijalog s posebnim izaslanikom ASEAN-a za Mijanmar”, kazao je Min Aung Hlaing.

Ministri vanjskih poslova ASEAN-a sastat će se u ponedjeljak kada bi trebao biti postignut dogovor o imenovanju posebnog izaslanika za Mijanmar, koji će raditi na okončanju nasilja u zemlji i promoviranju dijaloga između vojne hunte i njenih protivnika.

Vojska je izvela državni udar 1. februara.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO