Ismail Haniya ponovo izabran za glavnog vođu Hamasa

On je bio saradnik osnivača Hamasa šeika Ahmeda Yassina, ubijenog u izraelskom napadu 2004. godine.

Gazu je napustio 2019. godine i od tada živi povremeno u Turskoj i Kataru. (Reuters)

Palestinska grupa Hamas saopćila je danas kako je ponovo izbrala Ismaila Haniyaa za svog vrhovnog vođu, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP. Haniya, koji živi u izgnanstvu, izabran je na četiri godine, a protivkandidata nije bilo.

On je bio saradnik osnivača Hamasa šeika Ahmeda Yassina, ubijenog u izraelskom napadu 2004. godine.

Poslije parlamentarnih izbora 2006., godinu dana prije no što je kontrolu nad Pojasom Gaze Hamas silom preuzeo od umjerenijeg rivalskog Fattaha palestinskog predsednika Mahmouda Abbasa, Haniya je postao palestinski premijer.

Potom je bio lider Hamasa u Gazi dok 2017. godine nije izabran za glavnog vođu organizacije koju Izrael i Sjedinjene Američke Države smatraju terorističkom grupom.

Četiri rata sa Izraelom

Gazu je napustio 2019. godine i od tada živi povremeno u Turskoj i Kataru.

On za sada nije najavio svoj povratak.

Organizacija koju predvodi u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela sa kime je, od 2007. godine, četiri puta ratovala. Najnoviji rat izbio je u maju i trajao 11 dana, a tokom proteklih godina su često izbijali manji pogranični sukobi.

Uz blokadu koju su Egipat i Izrael nametnuli Gazi, sukobi su nanijeli veliku štetu ekonomiji na toj teritoriji na obali Sredozemnog mora i nezaposlenost je porasla na oko 50 odsto.

Izvor: Agencije