Iran odbacio optužbe za smrtonosni napad na tanker

Naftni tanker Mercer Street napadnut je u četvrtak navečer, dvije osobe su ubijene, a niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Iran je danas odbacio navode da je izveo napad bespilotnom letjelicom na naftni tanker kraj obale Omana u kome su ubijena dva člana posade, a za koji ga je okrivio Izrael, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Saeed Khatibzadeh u prvoj zvaničnoj izjavi o napadu porekao je odgovornost Teherana.

Premijer Izraela Naftali Bennett direktno je optužio Iran za napad na tanker, poslije izjave iranskog glasnogovornika.

Naftni tanker Mercer Street napadnut je u četvrtak navečer, a niko nije preuzeo odgovornost za napad.

To je prvi smrtonosni incident tokom više godina koliko dugo su trgovački brodovi na meti u regiji dok traje napetost u odnosima s Iranom zbog nuklearnog sporazuma s velikim silama koji ne funkcionira.

Antiiranski lobi

Iran i njegovi saveznici su koristili takozvane dronove samoubice u ranijim napadima.

Khatibzadeh je označio neosnovanim optužbe da je Iran izveo napad.

„Takvo optuživanje nije ništa novo. Oni koji su odgovorni za taj (napad) su ti koji su omogućili da izraelski režim stupi u ovu regiju. Nije čudo što dobro poznati antiiranski lobi u SAD-u koristi svaku mogućnost za optužbe protiv Islamske Republike Iran“, rekao je on.

Dron je ostavio rupu na mostu naftnog tankera odakle posada upravlja brodom, rekao je jedan zvaničnik SAD.

Tim brodom rukovodi kompanija Zodiac Maritime, dio Zodiac Groupa izraelskog milijardera Eyala Ofera. Kako je navela kompanija, u napadu su poginula dva člana posade, jedan iz Velike Britanije i drugi iz Rumunije, a vjeruje se da niko drugi nije povrijeđen.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO