Financial Times: Pfizer i Moderna podigli cijenu COVID vakcina za EU

Nova cijena za Pfizerovu vakcinu sada iznosi 19,50 eura, a za Moderninu 21,50 eura.

EU je izvijestila kako očekuje da će do kraja septembra primiti više od milijardu doza vakcina od četiri proizvođača lijekova (EPA)

Farmaceutske kompanije Pfizer i Moderna povećale su cijene svojih vakcina protiv COVID-a 19 u najnovijim ugovorima o opskrbi zemalja članica Evropske unije, objavio je u nedjelju Financial Times.

Nova cijena za Pfizerovu vakcinu sada iznosi 19,50 eura u odnosu na 15,50 eura, koliko je iznosila prije, objavio je list, pozivajući se na dijelove ugovora koje je dobio na uvid.

Nova cijena Modernine vakcine po dozi sada iznosi 25,50 dolara (21,50 eura), a u sklopu prvog ugovora iznosila je oko 19 eura, no to je manje od prethodno dogovorenih 28,50 dolara (24 eura) jer je narudžba količinski porasla, stoji u izvještaju u kojem se citira dužnosnik upoznat s potpisivanjem ugovora, prenose Hina i Reuters.

Visok nivo imunizacije do kraja ljeta

Evropska komisija u utorak je saopćila da je EU na putu da postigne cilj – potpuno vakcinisati najmanje 70 posto odrasle populacije do kraja ljeta.

U maju je EU izvijestila kako očekuje da će do kraja septembra primiti više od milijardu doza vakcina od četiri proizvođača lijekova.

Ni iz Pfizera ni iz Moderne nisu odmah bili dostupni za komentar, navode agencije.

Izvor: Agencije