Fauci: SAD će doživjeti još bola i patnje

Iskusni infektolog je kazao kako je „epidemija nevakcinisanih“ izazvala dramatično povećanje sedmodnevnog prosjeka novozaraženih korona virusom u SAD-u.

Mjesecima su vakcine za COVID-19 dostupne širom SAD-a i smatra se kako je 60,4 posto odraslih u potpunosti vakcinisano (Reuters)
Mjesecima su vakcine za COVID-19 dostupne širom SAD-a i smatra se kako je 60,4 posto odraslih u potpunosti vakcinisano (Reuters)

Vodeći stručnjak za infektivne bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama upozorava kako će ova država doživjeti još „bola i patnje u budućnosti“ budući da je sve veli broj novooboljelih od COVID-a 19, naročito u dijelovima zemlje gdje su veliki dijelovi populacije nevakcinisani.

U intervjuu za ABC u nedjelju, Anthony Fauci je kazao kako je „epidemija nevakcinisanih“ izazvala dramatično povećanje sedmodnevnog prosjeka novozaraženih korona virusom u SAD-u.

„Stvari će se pogoršati ako pogledate ubrzanje rasta broja novih slučajeva, sedmodnevni prosjek je značajno povećan“, ističe on i dodaje kako 100 miliona osoba koje mogu primiti vakcine protiv korona virusa to nisu uradile.

„Prijeti nam, ne blokada, već bol i patnja u budućnosti jer pratimo kako raste broj oboljelih i zbog toga, opet i iznova, govorimo kako je rješenje vakcinacija. Da je tako, ovo nam se ne bi dešavalo.“

Veliki skok sedmodnevnog prosjeka

Mjesecima su vakcine za COVID-19 dostupne širom SAD-a i smatra se kako je 60,4 posto odraslih u potpunosti vakcinisano, barem tako pokazuju podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

No, mnogi nisu vakcinisani iz raznih razloga, uključujući političke i ideološke stavove, a medicinski radnici sedmicama očajnički pozivaju ljude da se vakcinišu jer se širi jako zarazni Delta soj virusa.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, sedmodnevni prosjek novozaraženih u SAD-u je sa 30.887, koliko je bilo 16. jula, porastao na 77.827 30. jula.

Sedmodnevni prosjek dnevnog broja preminulih u istom periodu je porastao sa 253 na 358 osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO