Za ubistvo predsjednika Haitija osumnjičeni bivši kolumbijski vojnici

Među naoružanim komandosima koji su ubili Hovenela Moisea bilo je 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca sa Haitija, saopćile su vlasti.

Šef policije Leon Charles novinarima je pokazao niz kolumbijskih pasoša, jurišnih pušaka, mačeta, walkie-talkieja... (Reuters)

Među naoružanim komandosima koji su ubili haićanskog predsjednika Hovenela Moisea bilo je 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca sa Haitija, saopćile su vlasti, dok se nastavlja potraga za glavnim organizatorima ubistva.

Prema službenom saopćenju, pedesettrogodišnjeg Moisea je u srijedu rano ujutro u njegovu domu ubila grupa stranih, uvježbanih ubica, što je izazvalo metež u toj siromašnoj državi, u kojoj vladaju političke podjele, glad i rašireno nasilje, prenosi Hina.

Kolumbijski ministar odbrane Diego Molano rekao je da prvi rezultati istrage pokazuju da su Kolumbijci osumnjičeni za sudjelovanje u ubistvu penzionirani članovi oružanih snaga njegove zemlje te je obećao pomoć u istrazi na Haitiju.

‘Stranci su došli ubiti predsjednika’

Policija je osobe za koje se sumnja da su počinile ubistvo u srijedu pratila do kuće u blizini mjesta zločina u Petionvilleu, sjevernom predgrađu glavnoga grada Port-au-Princea.

Nakon pucnjave, koja je trajala do kasno u noć, uhapšen je određeni broj osumnjičenih.

Šef policije Leon Charles u četvrtak kasno navečer novinarima je pokazao niz kolumbijskih pasoša, jurišnih pušaka, mačeta, walkie-talkieja…

“Stranci su došli u našu zemlju ubiti predsjednika”, rekao je Charles i dodao da je riječ o 26 Kolumbijaca i dvojici Amerikanaca sa Haitija.

Uhapšeno je 15 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca.

Direktor kolumbijske policije Jorge Luis Vargas kazao je da je sa Haitija primio zahtjev o informacijama o šesterici osumnjičenih, od kojih su dvojica navodno ubijena u pucnjavi.

Ostala su četverica uhapšena.

Ministarstvo vanjskih poslova Tajvana, koji održava diplomatske veze s Haitijem, saopćilo je da je 11 osumnjičenih zarobljeno u njihovoj ambasadi u koju su provalili.

Glasnogovornik State Departmenta nije mogao potvrditi da su među uhapšenim američki državljani, ali američke su vlasti u kontaktu s haićanskima, uključujući istražitelje.

“Bio je to upad dobro opremljenih komandosa s više od šest automobila”, rekao je haićanski ministar za izbore i međustranačke odnose Mathias Pierre.

Proglašeno dvosedmično vanredno stanje

Motiv ubistva još nije službeno iznesen.

Moise je od kako je preuzeo dužnosti 2017. godine bio izložen masovnim protestima – najprije zbog optužbi za korupciju i vođenje ekonomije, a nakon toga zbog jačanja njegove moći.

Razjareno mnoštvo posmatralo je u četvrtak policijsku operaciju, a neki su zapalili automobile osumnjičenika i kuću u kojoj su se skrivali.

Charles je rekao da je narod pomogao policiji pronaći osumnjičenike, ali je pozvao stanovnike milionskog grada da ne uzimaju pravdu u svoje ruke.

U srijedu je proglašeno dvosedmično vanredno stanje.

Izvor: Agencije