Švedski premijer imenovao isti sastav vlade

Stefan Lofven, koji je ove sedmice ponovo imenovan na dužnost premijera, imenovao je isti sastav vlade, sastavljene od Socijaldemokrata i Zelenih, kakva je bila i prije raspuštanja.

Stefan Lofven će voditi oslabljenu vladu, nakon što je bio prisiljen odstupiti sa dužnosti i tražiti novu podršku (EPA)
Stefan Lofven će voditi oslabljenu vladu, nakon što je bio prisiljen odstupiti sa dužnosti i tražiti novu podršku (EPA)

Švedski premijer Stefan Lofven, koji je ove sedmice ponovo imenovan na dužnost premijera, imenovao je u petak isti sastav vlade sastavljene od Socijaldemokrata i Zelenih, kakva je bila i prije raspuštanja.

Lofven je u junu dao ostavku, nakon što nije dobio povjerenje u Parlamentu, no zastupnici su ga u srijedu ponovo potvrdili za premijera, prenosi Hina.

Za ministricu vanjskih poslova Lofven je ponovno imenovao socialdemokratkinju Ann Linde, a za ministricu finansija Magdalenu Andersson, iz iste stranke.

Ili budžet, ili nova ostavka

Lofven će voditi oslabljenu vladu, nakon što je bio prisiljen odstupiti sa dužnosti i tražiti novu podršku.

Tek treba pronaći potrebnu podršku da bi bio izglasan budžet i već je najavio da će ponovo dati ostavku ne prođe li budžet najesen u Parlamentu.

Bivši sindikalni vođa, 63-ogodišnji Lofven, vodio je manjinsku vladu lijevog centra od izbora 2018. godine, koji su iznjedrili skoro ravnomjerno podijeljen Parlament i donijeli dobitke protuimigracijski usmjerenim Socijaldemokratima, s kojima nekoliko stranaka odbija uže sarađivati.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO