Mediji: Vladajuće elite su ravnodušne na izraelske zločine

Autorica teksta na sajta ‘Modern Diplomacy’ Aneeqa Safdar piše da je ironično što se Izrael, koji je postao utočište preživjelih u holokaustu iz Drugog svjetskog rata, i sam upustio u slične zločine.

Dio razaranja u izraelskim napadima na Gazu tokom posljednjeg sukoba (Al Jazeera)

Ne može se očekivati da će uskoro doći do kraja izraelske okupacije palestinskih teritorija, zbog šutnje vladajućih elita širom svijeta i sveopće podrške Sjedinjenih Američkih Država ovoj okupaciji i ratnim zločinima koje Izrael čini desetljećima, napisala je Aneeqa Safdar.

Aneeqa Safdar je istraživačica u Centru za zračno-kosmičke i sigurnosne studije (CASS) u Islamabadu, a njen tekst je objavljen na web stranici Modern Diplomacy.

Aneeqa kaže da je bolno vidjeti apsolutnu ravnodušnost vladajućih svjetskih elita prema izraelskim ratnim zločinima i kršenjima međunarodnih zakona o ljudskim pravima na okupiranim palestinskim teritorijama.

‘U kuloarima moći u SAD-u i UN-u’

Iako je ovaj sukob u prošlosti svjedočio nizu vojnih sukoba između Arapa i izraelskih snaga, danas se pretvorio u ratne zločine izraelskih vojnih snaga nad nevinim Palestincima, kazala je.

Objasnila je da je Amerika uvijek bila razlog za neuspjeh Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da izda rezolucije protiv Izraela u ponovljenim krugovima nasilja.

Dodaje da Washington ne samo da pruža diplomatsko pokriće za okupaciju Palestine, već je i strana koja učestvuje u kršenju ljudskih prava zbog velike vojne pomoći Izraelu.

Aneeqa je pozvala svjetske elite, posebno “one koje hodaju kuloarima moći u SAD-u i UN-u”,  da prestanu stajati na pogrešnoj strani zakona.

Moraju prisiliti Izrael da prihvati dvodržavno rješenje, koje je odobrio UN, kako bi se uspostavio trajni mir na Bliskom Istoku, a ne da samo pozivaju na ”relativno smirivanje” i na dugogodišnje humanitarno djelovanje.

Ubijene na stotine djece

Skrenula je pažnju na činjenicu da se izraelsko-palestinski sukob smatra jednim od kontinuiranih sukoba savremnog doba, a da se “pitanje Palestine” nalazi na dnevnom redu UN-a od 1947. godine.

Aneeqa u tekstu podsjeća na historiju ovog sukoba, koji se pogoršao kada je Izrael oduzeo palestinske teritorije 1967. godine, koje su i danas pod njegovom okupacijom.

Uprkos tome što su usvojene mnoge rezolucije UN-a o neotuđivim pravima palestinskog naroda na samoopredeljenje, nezavisnost i suverenitet, napominje da Palestinci i dalje žive pod izraelskom okupacijom, koja se pretvara u režim apartheida.

Autorica je detaljno govorila o tome da Izrael nikada nije oklijevao u upotrebi grube sile nad civilima u Pojasu Gaze, uz potpuno zanemarivanje Pravila o angažmanu (ROE).

Spomenula je izraelske ofanzive na okupiranim teritorijama iz 2008-09, 2012, 2014, 2018. i 2021. godine, tokom kojih je ubijeno na hiljade palestinskih civila, među kojima i stotine djece.

Napadi na Gazu kao ‘kolektivna kazna’

Podsjetila je i na druge oblike nezakonitog ponašanja Izraela, poput uspostavljanja ilegalnih naselja samo za Jevreje na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu, uništavanja palestinskih domova i imovine i višedecenijsku nehumanu blokadu Gaze.

Istaknula je da je UN posljednje izraelske napade na Gazu opisao kao oblik “kolektivne kazne”, zabranjene Četvrtom ženevskom konvencijom.

Aneeqa je članak zaključila riječima da je ironično što se Izrael, koji je postao utočište preživjelih u holokaustu iz Drugog svjetskog rata, i sam upustio u slične zločine.

Izvor: Agencije