Jordan i Izrael dogovorili prodaju vode i povećanje izvoza Palestincima

Izrael će prodati kraljevini velike količine vode, dok će jordanski izvoz na okupiranu Zapadnu obalu biti povećan.

Jordan je jedna od zemalja kojoj očajnički treba voda (Reuters)

Izrael i Jordan postigli su sporazum prema kojem će Izrael Jordanu prodati velike količine vode, dok će kraljevina značajano povećati izvoz Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Dogovor, postignut na sastanku ministara vanjskih poslova dvije zemlje, signalizira poboljšanje odnosa nakon kriznih godina dok je na vlasti u Izraelu bio Benjamin Netanyahu.

Saradnja po pitanju vodenih resursa je jedno od gorućih pitanja u odnosima između Izraela i Jordana još od mirovnog sporazuma iz 1994. godine.

Na sastanku održanom na tlu Jordana, u blizini granice dvije zemlje, izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid i njegov jordanski kolega Ayman Safadi dogovorili su izraelsku prodaju 50 miliona kubnih metara vode Jordanu.

Diskusija o pravednom i sveobuhvatnom miru

Izraelski zvaničnik rekao je da će time, u praksi, izraelska isporuka vode njegovom susjedu biti udvostručena, pošto je 50 miliona kubnih metara već prodato ili ustupljeno Jordanu.

Jordan je jedna od zemalja koja je u očajničkoj potrebi za vodom, dok je Izrael, kojem također nedostaje vode, svjetski lider u desalinaciji.

Obje strane potvrdile su da će potencijalni jordanski izvoz na Zapadnu obalu, koju je Izrael okupirao 1967. godine, biti uvećan sa 160 na 700 miliona dolara godišnje.

Jordanski ministar rekao je da je s Lapidom diskutirao o putu prema “pravednom i sveobuhvatnom miru“ između Izraela i Palestinaca.

Izvor: Agencije