Brze promjene u Afganistanu potiču novi migrantski val

Ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto kazao je kako bi brze promjene u Afganistanu mogle potaći novi migrantski val.

Oni koji danas u miru žive u Afganistanu mogli biti primorani da napuste zemlju (EPA - Ilustracija)
Oni koji danas u miru žive u Afganistanu mogli biti primorani da napuste zemlju (EPA - Ilustracija)

Ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto je izjavio kako bi brze promjene u Afganistanu mogle potaći novi migrantski val.

Haavisto se u Helsinkiju sastao s ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom, nakon čega je održana zajednička konferencija za novinare, prenosi Anadolija.

Finski ministar je kako kako su na sastanku imali priliku razgovarati o različitim temama, uključujući odnose dviju zemalja, odnose Turske i Evropske unije, dešavanja u Afganistanu i Africi te o pitanjima koja se tiču istočnog Mediterana.

Haavisto je rekao kako bi naredni sastanak trebao biti održan u Turskoj, a nadaju se i nastavku opsežnih razgovora.

Bolja sutuacija u istočnom Mediteranu

”Nadamo se da će uskoro doći do pozitivnih i stabilnih progresa kada je u pitanju rješenje kiparskog pitanja i istočnog Mediterana“, rekao je Haavisto i dodao kako je razgovarano i o pitanjima u oblasti ljudskih prava i migracijama.

Odgovorio je i na pitanje da komentira odnose EU-a i Turske te da li bi preko Bjelorusije prema Turskoj moglo doći do migrantskog vala.

”U EU izvještaju o kojem govorite odnosi Turske i EU-a su okarakterizirani kao na najnižem nivou. Primjetno je da je prošle godine u istočnom Mediteranu došlo do određenih tenzija između Turske i zemalja EU-a. U 2021. godini je došlo do određenog pomaka. Organizirane su posjete Ankari, a dijalog je nastavljen”, odgovorio je Haavisto.

Dodao je kako su migracije zajednički problem Turske i Finske te da dvije zemlje trebaju sarađivati kada je u pitanju potencijalni novi migrantski val iz Sirije i Afganistana.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti saradnje u oblasti odbrambene industrije, Haavisto je kazao kako je s Cavusogluom razgovarao i o tome.

Garantirana i zaštićena sva prava

Razgovarali su i o pitanju ljudskih prava, uključujući Istanbulsku konvenciju, te određene odluke Evropskog suda za ljudska prava u vezi Turske.

Osvrnuvši se na stanje u Afganistanu, kazao je kako dijele istu zabrinutost kao i Turska.

”Brze promjene u Afganistanu mogle bi potaći novi migrantski val“, naglasio je Haavisto.

Upozorio je kako bi oni koji danas u miru žive u Afganistanu mogli biti primorani da napuste zemlju.

”Ovo je zabrinutost koju dijeli međunarodna zajednica. Međunarodna zajednica očekuje da pregovorima budu garantirana i zaštićena sva prava. Ne želimo da ičija sigurnost bude ugrožena u Afganistanu”, rekao je Haavisto.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO