WHO: Broj novozaraženih korona virusom u Africi raste već sedmu sedmicu

Porast broja slučajeva zabilježen je u 16 afričkih država, a Delta varijanta otkrivena je u deset zemalja u kojima je registrovan porast broja zaraženih.

Broj slučajeva u Africi premašio je 5,8 miliona, a broj umrlih je veći od 149.000 (Reuters)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je nastavljen porast broja zaraženih korona virusom (COVID-19) u Africi te da je prošla sedmica bila najgora sedmica prema broju slučajeva zaraze, javlja Anadolija.

Šefica WHO-a za Afriku dr. Matshidiso Moeti na redovnoj sedmičnoj konferenciji za medije kazala je da da je na kontinentu zabilježen novi rekord, dodajući da se broj slučajeva povećao za 251.000 u odnosu na prethodnu sedmicu.

Istakla je da broj novozaraženih u Africi raste već sedmu sedmicu zaredom.

Delta varijanta otkrivena u deset zemalja

Moeti je rekla da je porast broja slučajeva zabilježen u 16 afričkih država i da je Delta varijanta otkrivena u deset zemalja u kojima je registrovan porast broja zaraženih.

Dodala je da se afrički kontinent suočava sa određenim poteškoćama u prikupljanju informacija o novim varijantama virusa.

Istakla je da procenat vakcinisanih u Africi čini samo 1,6 posto svjetske vakcinacije, napominjući da je samo 16 miliona ljudi na kontinentu u potpunosti vakcinisano.

Broj slučajeva u Africi premašio je 5,8 miliona, a broj umrlih je veći od 149.000.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO