Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo političke aktere Haitija na uzdržanost

Najavljeno je i da će Vijeće sigurnosti danas raspravljati o atentatu na predsjednika Haitija na sastanku iza zatvorenih vrata.

Predsjednik Haitija Jovenel Moise ubijen je u svom domu (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je ubistvo predsednika Haitija Jovenela Moisea i pozvalo sve strane u toj zemlji da ostanu mirne i uzdržane i izbjegnu bilo kakav čin koji bi mogao doprinijeti daljoj nestabilnosti.

U sinoćnoj izjavi Vijeće je pozvalo sve političke aktere na Haitiju da se uzdrže od bilo kakvih akata nasilja i podsticanja na nasilje, a također je zatražio da se počinioci izvedu pred lice pravde, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Najavljeno je i da će Vijeće sigurnosti danas raspravljati o atentatu na predsjednika Haitija na sastanku iza zatvorenih vrata.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, predsjednik SAD-a Joe Biden i brojni svjetski lideri jučer su također osudili ubistvo predsjednika Moisea.

“Počinioci ovog zločina moraju biti izvedeni pred lice pravde. Ujedinjeni narodi će i dalje biti uz Vladu i narod Haitija”, izjavio je portparol sekretara Guterresa Stephen Dujarric.

Predsjednik Haitija Jovenel Moise ubijen je u svom domu u noći sa utorka na srijedu, saopćio je privremeni premijer Claude Joseph.

‘Situacija pod kontrolom’

Grupa neidentificiranih osoba napala je preko noći privatnu rezidenciju predsjednika Haitija i upucala ga, rekao je Joseph.

Pucnjevi su se mogli čuti u cijelom glavnom gradu.

Joseph je osudio napad kao “nehuman varvarski čin iz mržnje”.

Dodao je da nacionalna policija i drugi nadležni organi drže situaciju na Haitiju pod kontrolom te da poduzimaju sve mjere kako bi se zagarantirao kontinuitet države i zaštitila država.

Izvor: Agencije