Rusija, Iran i Turska protiv jednostranih sankcija Siriji

U zajedničkom saopćenju predsjednika tri države navodi se da su potvrdili suverenitet, nezavisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Sirijske Arapske Republike.

Rat u Siriji u martu je ušao u 11. godinu (EPA)

Rusija, Iran i Turska odbacili su u četvrtak jednostrane sankcije protiv Sirije.

U zajedničkoj izjavi na 16. međunarodnom sastanku o Siriji na platformi Astan, odbačene su sve jednostrane sankcije prema toj zemlji, poručivši da bi sankcije bile u suprotnosti s međunarodnim pravom i poveljom Evropske unije, pogotovo za vrijeme trenutne situacije s pandemijom korona virusa.

U zajedničkom saopćenju predsjednika tri države navodi se da su potvrdili suverenitet, nezavisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Sirijske Arapske Republike, kao i da principe povelje EU-a treba poštovati, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Biden produžio sankcije za godinu

Rusija, Turska i Iran također su naglasili u dokumentu potrebu za potpunim primjenama svih sporazuma o sirijskom Idlibu.

“Detaljno je pregledana situacija u području Idliba i neophodno je da se u potpunosti održi mir na terenu”, navodi se u saopćenju.

Američki predsjednik Joe Biden produžio je u maju sankcije protiv Sirije za još jednu godinu.

Sankcije obuhvataju niz restrikcija koje je Washington uvodio između 2004. i 2012. godine.

Te sankcije posebno uključuju zamrzavanje sredstava određenih osoba i pravnih lica u SAD-u, kao i zabranu izvoza određenih kategorija robe i usluga iz SAD-a u Siriju.

U objavi Bijele kuće piše da je Biden produženje sankcija obrazložio time da “aktivnosti i politika sirijskog režima, među kojima su pogledi na upotrebu hemijskog oružja i podrška terorističkim organizacijama”, predstavljaju izuzetnu prijetnju za nacionalnu sigurnost, vanjsku politiku i ekonomiju SAD-a.

Prognano više od 12 miliona ljudi

Washington je pozvao Assadov režim i one koji ga podržavaju da zaustave nasilni rat protiv sopstvenog naroda, proglasi prekid vatre u cijeloj zemlji, omogući dostavu humanitarne pomoći i pregovara o političkom rješenju u Siriji, u skladu sa Rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Rat u Siriji u martu je ušao u 11. godinu, a u njemu je raseljeno ili prognano više od 12 miliona ljudi, prema navodima UN-a, a sukob je izazvao velika razaranja i uništio privredu zemlje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO