‘Foreign Policy’: Postoji li ruska grupa Wagner

Američki magazin navodi da su mitovi o ovoj grupi nešto što želi Jevgenij Prigožin, osoba bliska ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, za kojeg se vjeruje da finansijski podržava grupu Wagner.

Fotografija jednog broja plaćenika ruske grupe Wagner (društvene mreže)

U članku objavljenom u časopisu Foreign Policy navodi se da je izvještaj eksperata Ujedinjenih naroda, koji je objavljen krajem juna, optužio ruske vojne obučavatelje oružanih snaga Centralnoafričke Republike za naselektivna ubistva, pljačke i prisilne nestanke.

Iako izvještaj dostavljen Vijeću sigurnosti UN-a ne identificira ove vojne instruktore kao pripadnike ruske kompanije Wagner, medijski izvještaji i UN-ova radna grupa koja se bavi pitanjem plaćenika to navodi, dodaje se u članku.

Istaknuto je da se mreža Wagnerovih operativaca proteže od Ukrajine, gdje su se borili zajedno s ruskim i separatističkim snagama, do Mozambika, gdje su angažirani za borbu protiv pobunjenika.

No, grupa prkosi konvencionalnoj definiciji privatnog vojnog ugovarača.

Smatra se da je grupa nominalno privatna, ali da je usko povezana s ruskim sigurnosnim aparatom, iako ruska vlada poriče tu vezu.

Mreža kompanija i plaćeničkih grupa

Mračna priroda mreže predstavlja ogroman izazov za žrtve, vlade i međunarodne institucije koje teže tome da grupa odgovara za navodna zlodjela.

Vezano za to o kakvoj je grupi riječ, članak u američkom magazinu navodi da prva stvar koju treba razumijeti jeste ta da grupa Wagner najvjerovatnije ne postoji.

Prema informacijama koje su dostupne istraživačima, ne postoji nijedna kompanija registrirana pod nazivom Wagner.

Umjesto toga, naziv opisuje mrežu kompanija i plaćeničkih grupa koje povezuje preklapanje vlasničkih i logističkih mreža.

Subjekti koji čine mrežu opisani su u sankcijama američkog Ministarstva finansija kao angažirani u širok spektar aktivnosti, uključujući rad na suzbijanju prodemokratskih protesta, širenju dezinformacija, vađenju zlata i dijamanata i bavljenju paravojnim aktivnostima.

Prema članku, ova se grupa prvi put pojavila u Ukrajini 2014. godine, gdje je pomogla ruskoj vojsci u aneksiji poluotoka Krim.

Zamjenska sila ruskog Ministarstva odbrane

Od tada se paukova mreža paravojnih formacija i kompanija raširila prema Siriji, gdje su se borili za podršku predsjedniku Basharu al-Assadu, a zatim i do Libije, Sudana, Madagaskara, Mozambika i Centralnoafričke Republike.

I dok je Wagner postao korisna kratica za opisivanje ove mutne i ekspanzivne mreže, stručnjaci upozoravaju da bi to moglo poremetiti sposobnost razmišljanja o tome kako funkcionira.

Prema članku, američka vlada je opisala grupu Wagner kao zamjensku silu ruskog Ministarstva odbrane, dok njeni operativci treniraju u kampu Molkino na jugu Rusije, koji dijele s ruskim specijalnim snagama.

Foreign Policy u svom izvještaju zaključuje da su mitovi o Wagneru nešto što želi Jevgenij Prigožin, osoba bliska ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, za kojeg se vjeruje da finansijski podržava grupu Wagner.

Izvor: Agencije