EP: Dodatnih 16 milijardi eura za pomoć u upravljanju migracijama

.Riječ je o Fondu za azil, migracije i integracije za razdoblje od 2021. do 2027. godine, vrijednom 9,88 milijardi eura, te Fondu za integrirano upravljanje granicama, vrijednom 6,24 milijardi eura.

Novi finansijski instrumenti trebali bi označiti novu etapu u upravljanju migracijama na području Evropske unije (Armin Durgut / PIXSELL)

Evropski parlament odobrio je dva nova fonda u vrijednosti od 9,88 te 6,24 milijardi eura za pomoć državama članicama Evropske unije u boljem i efikasnijem upravljanju migracijama, posebno za spašavanje na moru te modernizaciju i digitalizaciju vanjskih granica.

Riječ je o Fondu za azil, migracije i integracije za razdoblje od 2021. do 2027. godine, vrijednom 9,88 milijardi eura, te Fondu za integrirano upravljanje granicama, vrijednom 6,24 milijardi eura.

Ovi novi finansijski instrumenti trebali bi označiti novu etapu u upravljanju migracijama na području EU-a, kako je istaknula evropska komesarka Ylva Johansson, rekavši da “sada prelazimo sa finansiranja hitnih situacija na finansiranje upravljanja situacijom”.

“Evropa više nije u migracijskoj krizi”, kazala je ona u utorak na raspravi u EP-u, prenosi Hina.

‘Unija i dalje bez zajedničkog rješenja’

Izvjestiteljica EP-a za te fondove Tanja Fajon je rekla da će tokom sljedećih sedam godina EU označiti 16 prioritetnih tačaka u odnosu na upravljanje granicama i migracijama te da će dva nova fonda omogućiti uspostavu “vrlo jasnih pravila” u korištenju evropskog novca.

Istaknula je također koliko je važno postići dogovor među državama članicama, jer nepostojanje dogovora ugrožava ljudske živote.

“Nakon krize 2015. godine Evropa nije uspjela pronaći zajedničko, efikasno rješenje. I dalje pokušavamo pronaći jednu zajedničku politiku migracija i azila… Imamo veliki broj utopljenika u Sredozemlju, šengensko područje ne funkcionira kako treba, jer mnoge države članice provode nezakonite i neopravdane kontrole na unutarnjim granicama Schengena” upozorila je Fajon.

Izvor: Agencije