DW: Njemačka ima ogroman problem s pranjem novca

Spisak skandala s pranjem novca povezanih s ovom državom posljednjih godina je dug, navodi se u studiji Transparency Internationala.

Nekretnine, automobili, nakit i druge dragocijenosti koji su vjerovatno kupljeni novcem stečenim kriminalom se oduzimaju i postaju vlasništvo države (Reuters)

Već nekoliko godina Njemačka pokreće ciljane akcije protiv kriminalaca okupljenih u klanove, pri čemu se stalno organiziraju spektakularne racije u kojima policija upada u objekte velikih njemačko-arapskih porodica.

Nekretnine, ali i luksuzni automobili, nakit i druge dragocijenosti, koji su vjerovatno kupljeni novcem stečenim kriminalom, oduzimaju se i postaju vlasništvo države, piše Deutsche Welle (DW), prenosi Tanjug.

Berlinski javni tužilac je 2018. godine oduzeo više od 75 nekretnina velikoj porodici Remmo u vrijednosti od 10 miliona eura, pri čemu je riječ o klasičnom slučaju pranja novca, u kojem se ilegalno stečene finansije, u ovom primjeru dobijene od pljački i trgovine drogom, ulijevaju u legalne ekonomske tokove.

Stotine milijardi ‘opranih’ eura

Christoph Trautvetter, naučni savjetnik u Mreži poreske pravde i voditelj studije Transparency Interanationala o pranju novca u Njemačkoj, kaže da Njemačka čini “suviše malo” kako bi u većim razmjerama ušla u trag onima koji vuku konce u organiziranom kriminalu, a koji u globalnim mrežama profesionalno peru novac od krijumčarenja droge, korupcije, utaje poreza i drugih krivičnih djela.

O tome koliko se novca “opere” svake godine u Njemačkoj postoje različiti podaci.

U studiji koju je 2016. godine naručilo savezno Ministarstvo finansija navodi se suma od 100 milijardi eura, a Evropski revizorski sud procjenjuje da na nivou Evropske unije to iznosi 250 milijardi eura.

U Transparencyju pretpostavljaju da su stvarne sume mnogo veće, ali ne mogu navesti tačan broj.

“Spisak skandala s pranjem novca povezanih s Njemačkom posljednjih godina je dug”, navodi se u studiji.

Njemačka, ukazuje se, ima ogroman problem s pranjem novca, a protiv toga ne preduzima adekvatne mjere.

Problem je, prije svega, to što problem vlasti i političari problem ne prepoznaju.

Olakšano prebacivanje sumnjivog novca

Kao drugo, kriminalcima je olakšano neovlašteno prebacivanje velikih količina novca u inostranstvo ili njegovo ubacivanje u ekonomske tokove preko trgovaca komercijalnom robom, onih koji se bave umjetninama ili agenata za prodaju nekretnina.

Na trećem mjestu je “anonimnost”, pa tako Trautvetter objašnjava da “iako već 20 godina postoji propis da banke moraju znati ko su im klijenti, to ipak nije tako u praksi”.

Četvrta tačka su “veoma mali istražni kapaciteti” u Njemačkoj, pri čemu nedostaje, kako se navodi, specijalizirana finansijska policija.

“Država se više ne može oslanjati samo na napore finansijskih institucija koje su dužne prijaviti slučaj ako sumnjaju”, kaže Trautvetter.

“Država ih mora bolje podržati, podići svijest i povećati kontrolu, ali i na odgovarajući način sankcionirati kršenja zakona”, dodao je.

Izvor: Agencije