Boris Johnson: Britanija povukla gotovu svu vojsku iz Afganistana

Britanske snage su prvo bile raspoređene u Afganistan 2001. godine, nakon napada na SAD 11. septembra, te su odigrale važnu ulogu u borbenim operacijama do 2014. godine.

"Svi britanski vojnici koji su bili u NATO misiji u Afganistanu sada se vraćaju kući", rekao je Johnson (EPA)

Veći dio britanske vojske povukao se iz Afganistana, rekao je u četvrtak britanski premijer Boris Johnson, čime Britanija završava službenu ulogu u dva desetljeća dugom sukobu, u trenutku kad postoje bojazni da bi odlazak stranih vojnika mogao dovesti do kaotičnog građanskog rata, prenosi Hina.

Britanske snage su prvo bile raspoređene u Afganistan 2001. godine, nakon napada na SAD 11. septembra, te su odigrale važnu ulogu u borbenim operacijama do 2014. godine. Ukupno 457 britanskih vojnika ubijeno je u toj zemlji.

“Svi britanski vojnici koji su bili u NATO misiji u Afganistanu sada se vraćaju kući”, rekao je Johnson parlamentu.

“Iz očiglednih razloga, neću otkriti plan našeg odlaska, iako mogu reći parlamentu da je većina našeg osoblja već otišla”, dodao je.

Nasilje bjesni diljem Afganistana

U sedmicama nakon što je predsjednik Joe Biden najavio da će se vojska bezuvjetno povući do 11. septembra, nasilje je počelo bjesniti diljem Afganistana.

SAD je prošle sedmice napustio zračnu bazu Bagram, dugotrajno uporište američkih operacija u Afganistanu, učinkovito okončavši najduži američki rat. Pentagon kaže da je povlačenje američkih snaga 90 posto završeno.

Johnson je pojasnio promjenu vezanu uz britansku prisutnost u Afganistanu, rekavši da ne podcjenjuje izazove s kojima će se zemlja suočiti te da će njegova vlada i dalje pružati razvojnu pomoć.

“Nadam se da nitko neće doći do lažnog zaključka da povlačenje naših snaga na neki način znači kraj britanske posvećenosti Afganistanu, nećemo se okrenuti, niti imamo bilo kakve iluzije o opasnostima današnje situacije i onoga do čega bi moglo doći”, rekao je Johnson parlamentu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO