Bezos profitirao nakon raskida ugovora Pentagona s Microsoftom

Osnivač Amazona sada posjeduje 211 milijardi dolara, što je historijski rekord od kako je Bloomberg 2012. godine počeo pratiti neto vrijednost svjetskih milijardera.

Neto bogatstvo Jeffa Bezosa je za samo jedan dan uvećano za 8,4 milijarde dolara (EPA)

Jeff Bezos, najbogatiji čovjek u savremenoj historiji svijeta, postao je još bogatiji jer su akcije Amazona naglo skočile nakon vijesti da Pentagon otkazuje kontroverzni ugovor o računarstvu u oblaku s američkim tehnološkim gigantom Microsoftom.

Akcije Amazona porasle su za 4,7 posto nakon saopćenja Pentagona o raskidu ugovora, čime je Bezosovo neto bogatstvo za samo jedan dan uvećano za 8,4 milijarde dolara, prenosi Tanjug.

Bezos, koji se ranije ove sedmice zvanično povukao sa mjesta glavnog izvršnog direktora Amazona, ali je zadržao vlasnički udio od 10,3 procenta u kompaniji, sada vrijedi 211 milijardi dolara, što je historijski rekord od kako je Bloomberg 2012. godine počeo pratiti neto vrijednost svjetskih milijardera.

Promjena tehnološkog okruženja

Prethodni rekordan nivo, od 210 milijardi dolara, nakratko je držao izvršni direktor Tesle Elon Musk u januaru ove godine, ali je njegovo bogatstvo od tada splasnulo na “samo” 181 milijardu dolara, što ga čini drugom najbogatijom osobom na svijetu, ispred francuskog mogula luksuzne robe Bernarda Arnaulta, koji je “težak” 168,5 milijardi dolara.

Pentagon je u utorak objavio da raskida ugovor o računarstvu u oblaku vrijedan 10 milijardi dolara, poznat kao Zajednički odbrambeni infrastukturni poduhvat (JEDI), koji je potpisao s Microsoftom 2019. godine.

“Zbog promjene tehnološkog okruženja, postalo je jasno da JEDI ugovor, koji se već dugo odgađa, više ne ispunjava zahtjeve za popunu praznina u kapacitetima Ministarstva odbrane”, navedeno je u zvaničnom saopćenju Pentagona.

Žalba Amazona zbog Trumpa

To bi moglo značiti da se Ministartsvo odbrane sprema posao razvoja njegove tehnologije računarstva u oblaku podijeliti između Microsofta i Amazona, ali i drugih firmi za cyber tehnologiju, ocjenjuje se u tekstu.

Amazon se više puta žalio zbog odluke bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove administracije da se ugovor dodijeli Microsoftu, ocjenjujući da je ona bila politički motivirana.

Sporazum je “zamrznut” nakon što je Amazon podnio tužbu osporavajući Trumpov izbor i tvrdeći da je on zbog animoziteta prema Bezosu vršio pritisak na vojne zvaničnike da posao povjere Microsoftu, a ne Amazonu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada