U Portugalu dnevno više od 3.000 novozaraženih korona virusom

Novi slučajevi zabilježeni su najviše među nevakcinisanim mlađim ljudima.

Gotovo 90 posto slučajeva u Portugalu zaraženo je delta varijantom (EPA - Ilustracija)

Portugal je u protekla 24 sata prijavio više od 3000 novozaraženih korona virusom u danu, prvi put nakon februaru, pokazuju podaci u srijedu, dok vlasti razmatraju daljnje mjere da zauzdaju zabrinjavajući porast zaraze, prenosi Hina.

S novih 3285 slučajeva u srijedu, gotovo 40 posto više od prošlosedmične srijede, ukupan broj zaraženih u toj zemlji s nešto više od 10 miliona stanovnika dosegao je 896.026 od početka pandemije.

Novi slučajevi zabilježeni su najviše među nevakcinisanim mlađim ljudima, a dnevni broj umrlih ostao je u jednoznamenkastim brojevima, dosta ispod razine u februaru, dok je zemlja još bila u strogoj karanteni.

Plaže i restorani puni

Karantena je uvedena u januaru kako bi se suzbio tada najveći porast korona virusa u svijetu, ali četvrti val pandemije – uzrokovan zaraznijom delta varijantom – teško pogađa tu zemlju.

Gotovo 90 posto slučajeva u Portugalu zaraženo je delta varijantom.

Stopa zaraze počela se povećavati nakon što se Portugal počeo otvarati posjetiteljima iz Evropske unije i Britanije sredinom maja.

Većina tvrtki ponovno se otvorila kad je počela ljetna sezona, plaže i restorani su puni.

Policijski sat tokom noći uveden je prošle sedmice u 45 općina, uključujući Lisabon, Porto i Albufeiru, a restorani i neprehrambene trgovine moraju se zatvoriti ranije tokom vikenda u nekim područjima.

Ubrzana kampanja vakcinacije

Snimke na vijestima pokazale su stotine mladih turista koji se zabavljaju na ulicama Albufeire, popularne destinacije u južnoj regiji Algarve, u utorak navečer.

Kako bi se izborio s porastom zaraze, Portugal je ubrzao kampanju vakcinisanja. Vladini ministri sastat će se u četvrtak kako bi odlučili o sljedećim koracima i mogli bi najaviti daljnje mjere.

Na pitanje može li se u jednom trenutku ponovno uvesti izvanredno stanje, ministrica zdravstva Marta Temido odgovorila je da to nije “potpuno nemoguće”, dodajući da se situacija s pandemijom “stalno procjenjuje”.

Grčka ponovo uvodi neke mjere

Vlasnici grčkih kafića i noćnih klubova zabrinuti su da će nove restriktivne mjere, koje dopuštaju posluživanje samo gostima koji sjede, ugroziti turističku sezonu, ali u srijedu su poručili da ih prihvataju ako će to spriječiti širenje COVID-a 19.

Grčke vlasti vratile su ove sedmice restriktivne mjere za restorane, noćne klubove i kafiće. Pravila vrijede od četvrtka, a njima se zabranjuje posluživanje gostiju koji stoje.

“To je korak nazad koji će svakako utjecati na turizam, ali čini se nužnim kako ne bi izgubili ostatak ljeta. Bit ćemo strpljivi“, rekao je 27-godišnji Ilias Babacikos, voditelj kafića na plaži u atenskom obalnom predgrađu Alimosu.

Grčki zdravstveni dužnosnici zabrinuti su oko nedavnog rasta broja novozaraženih korona virusom i pojavom zaraznijeg, delta soja.

U utorak je bilo 1.797 novozaraženih, dvostruko više nego dan ranije.

Stroge kazne

Babacikos je rekao kako će biti teško kontrolirati ljude, ali izrazio je nadu da će gosti poštivati mjere, prenosi Reuters.

Vlasti su u utorak objavile da se velik dio novih slučajeva odnosi na mlade i na posjećivanje mjesta za zabavu.

Vlasti su upozorile da će lokali koji krše nova pravila biti strogo kažnjeni, a oni koji će se više puta oglušiti izgubit će dozvole za rad.

„Smatram da je ovo pogrešna odluka jer je u kafićima koji su namijenjeni da u njima gosti stoje jako teško reći nekome da mora sjesti“, misli Marios Markou, 37-godišnji upravitelj kafića u središtu Atene.

„Ovo će napraviti puno štete“, zaključio je.

Vakcinisano je gotovo 38 posto grčke populacije, a vlada nizom inicijativa motivira stanovništvo da se vakciniše, uključujući gotovinu i besplatne mobilne podatke za mlade. Cilj je vakcinisati 70 posto stanovništva do jeseni.

Izvor: Agencije