Sukobi u Jemenu: Od januara raseljeno više od 40.000 osoba

Ukupno 6.800 domaćinstava raseljeno je bar jednom u periodu između 1. januara i 3. jula, a najviše raseljenih bilo je u provincijama Al Dhale, Marib i Al Hudaydah.

Više od 22 od ukupno 30 miliona stanovnika Jemena treba pomoć i zaštitu (EPA)

Zbog sukoba u Jemenu, koji još uvijek traje, od januara ove godine raseljeno je najmanje 40.820 osoba, saopćila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Ukupno 6.800 domaćinstava raseljeno je bar jednom u periodu između 1. januara i 3. jula, a najviše raseljenih bilo je u provincijama Al Dhale, Marib i Al Hudaydah, navodi se u izvještaju IOM-a, prenosi Anadolija.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Jedna od najgorih humanitarnih kriza

Konflikt je eskalirao godinu kasnije, kada su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u Jemenu, gdje vlada jedna od najgorih humanitarnih kriza u svijetu, više od 22 od ukupno 30 miliona stanovnika treba pomoć i zaštitu.

Izvor: Agencije