Sjevernoj Koreji nedostaje 860.000 tona hrane

Osiromašena zemlja, koja je pod više međunarodnih sankcija zbog nuklearnog oružja i balističkih raketa, već se dugo bori da prehrani stanovništvo, trpeći hronični nedostatak hrane.

Niz tajfuna prošlog ljeta pokrenuo je poplave, koje su uništile hiljade domova i poplavile poljoprivredno zemljište (EPA)

Sjeverna Koreja ove se godine suočava s nedostatkom hrane od gotovo 860.000 tona, prognozira Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), upozoravajući da bi zemlja mogla doživjeti teško razdoblje već sljedećeg mjeseca.

Osiromašena zemlja, koja je pod više međunarodnih sankcija zbog nuklearnog oružja i balističkih raketa, već se dugo bori da prehrani stanovništvo, trpeći hronični nedostatak hrane, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Teško razdoblje od augusta do oktobra

Prošle godine pandemija korona virusa i niz ljetnih oluja i poplava stvorili su još veći pritisak na ekonomiju, koje je u padu, a Pjongjang je prošlog mjeseca priznao da se bori s “trenutnom krizom hrane”.

Predviđa se da će Sjeverna Koreja ove godine proizvesti “gotovo prosječni nivo” od 5,6 miliona tona žita, navodi se u izvještaju FAO-a.

To je gotovo 1,1 milion tona manje od količine potrebne za prehranu cijelog stanovništva, a s komercijalnim uvozom, službeno planiranim na 205.000 tona, Sjeverna Koreja će se vjerovatno suočiti s nedostatkom hrane od gotovo 860.000 tona.

“Ako se ovaj jaz adekvatno ne pokrije komercijalnim uvozom i / ili pomoći u hrani, domaćinstva bi mogla doživjeti teško razdoblje od augusta do oktobra”, navodi FAO.

Pjongjang je zatvorio granice u januaru prošle godine, kako bi se zaštitio od pandemije, kao rezultat toga trgovina s Kinom, najvećim partnerom, usporila je do minimuma, dok su svi međunarodni radnici humanitarne pomoći napustili zemlju.

Umrle stotine hiljada ljudi

Niz tajfuna prošlog ljeta pokrenuo je poplave, koje su uništile hiljade domova i poplavile poljoprivredno zemljište.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nedavno je rekao kako je situacija s hranom “napeta”, upozoravajući ljude da se pripreme za “najgoru situaciju ikad”.

Sjeverna Koreja je devedesetih godina, nakon raspada Sovjetskog saveza, koji joj je bio ključna podrška, imala nestašicu hrane i stotine hiljada ljudi je umrlo od gladi.

Izvor: Agencije