Rusija ‘preskočila’ pregovore u UN-a o pomoći Siriji

Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, oprezne su oko nastavka pomoći, dok zapadne članice Vijeća sigurnosti Ujdedinjenih naroda žele ponovo odobriti te proširiti dostavu pomoći.

Operacija pomoći Siriji traje od 2014. godine (EPA)
Operacija pomoći Siriji traje od 2014. godine (EPA)

Rusija je u utorak preskočila pregovore Vijeća sigurnosti Ujdedinjenih naroda o produženju prekogranične pomoći Siriji, dok je Kina izrazila zabrinutost oko transparentnosti pomoći.

Mandat Vijeća za operaciju UN-a kojim se dostavlja pomoć u sjevernu Siriju iz Turske ističe u subotu, 10. jula, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, oprezne su oko nastavka pomoći, dok zapadne članice Vijeća sigurnosti UN-a žele ponovo odobriti te proširiti dostavu pomoći.

Rusija, koja se nije pojavila na pregovorima, saveznica je sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Operacija prekogranične pomoći

“Operacija prekogranične pomoći bio je najsigurniji i najpouzdaniji način pomoći ljudima”, izjavio je Mark Cutts, zamjenik regionalnog humanitarnog koordinatora UN-a za sirijsku krizu.

“U posljednjih godinu dana mjesečno isporučujemo u prosjeku nešto više od 1.000 kamiona pomoći sjeverozapadnoj Siriji i važno je operaciju nastaviti”, rekao je Cutts.

Operacija pomoći traje od 2014. godine.

Vijeće sigurnosti UN-a pregovara o rezoluciji koju su izradile Irska i Norveška, a kojom bi se odobrila isporuka pomoći iz dva pravca, jednim iz Turske i drugim iz Iraka.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO