Rusija prati kretanje španskog broda u Crnom moru

Ministarstvo odbrane uMoskvi je saopćilo da je španski brod ušao u Crno more kako bi učestvovao u vojnim vježbama NATO-a i Ukrajine.

Pomorske vježbe NATO-a u Crnom moru trajat će do 10. jula (Reuters)
Pomorske vježbe NATO-a u Crnom moru trajat će do 10. jula (Reuters)

Rusija je u srijedu potvrdila da prati kretanje broda španske ratne mornarice u Crnom moru, u trenutku kada NATO s Ukrajinom provodi vojnu vježbu u toj regiji.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopćilo da je jedan španski brod ušao u Crno more kako bi učestvovao u vojnim vježbama “Sea Breeze 2021“, prenosi Reuters, pozivajući se na agenciju Interfaks.

Pomorske vježbe u Crnom moru, koje su očele krajem juna, trajat će do 10. jula i na njima učestvuje oko 5.000 vojnika i 30 brodova iz tridesetak država, među kojima više članica NATO-a, prenosi Tanjug.

Tenzije koje postoje između Ukrajine i Rusije uzrok su čestih incidenata u Crnom moru, a u jednom od posljednjih, kako su naveli ruski zvaničnici, fregata holandske ratne mornarice “Evertsen“.

Više incidenata u Crnom moru

Fregata, koja se navodno nalazila u neutralnim vodama, 24. juna je promijenila pravac kretanja i uputila se prema Kerčkom moreuzu.

Kako bi “spriječila povredu ruske granice”, Moskva je podigla lovce Su-30 i bombardere Su-24, što je navelo brod da promijeni kurs plovidbe.

Dan ranije, prema ruskom Ministarstvu odbrane, britanski razarač “Defender“ ušao je tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu, kada je ruski brod ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M je izveo upozoravajuće bombardiranje u pravcu kretanja broda.

London je ubrzo nakon toga demantirao da je pucano na britansko plovilo i tvrdi da se nije nalazilo u ruskim teritorijalnim vodama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO