Novi izraelski predsjednik položio zakletvu

Isaac Herzog obećao da će funkciju koristiti kako bi liječio duboke podjele unutar izraelskog društva.

Novi izraelski predsjednik je sin bivšeg predsjednika Chaima Herzoga (EPA)
Novi izraelski predsjednik je sin bivšeg predsjednika Chaima Herzoga (EPA)

Bivši čelnik laburista Isaac Herzog u srijedu je položio zakletvu kao novi predsjednik Izraela, obećavši da će tu većinom ceremonijalnu funkciju koristiti kako bi liječio duboke podjele unutar izraelskog društva.

Sedmogodišnji mandat Isaaca Herzoga započeo je svečanošću u Knessetu gdje je njegov prvi govor na novom položaju popraćen pljeskom zastupnika koji su ga imenovali na tu funkciju, izvijestio je Reuters, prenosi Hina.

Herzog je u junu pobijedio protukandidatkinju Miriam Peretz, edukatoricu i majku dvojice izraelskih vojnika koji su poginuli u borbi, sa 87 glasova u odnosu na 26.

Rekao je da će se iz Knesseta “uputiti u predsjedničku rezidenciju i započeti putovanje kroz pukotine i ponore izraelskog društva. Putovanje kojim ću pronaći jedinstvo unutar razlika, unutar pukotina, putovanje kojemu je cilj da se ponovno otkrijemo“, rekao je 60-godišnji Herzog.

Bivši čelnik lijeve Laburističke stranke u parlament je ušao 2003. te je bio na nekoliko ministarskih funkcija u koalicijskim vladama. Posljednja funkcija bila mu je na čelu Jevrejske agencije za Izrael koja promovira imigraciju u zemlju.

Mir između Izraela i susjednih država

Herzog je odabran na novu funkciju nekoliko dana prije nego je njegov bivši suparnik i najdugovječniji izraelski premijer Benjamin Netanyahu, od kojeg je izgubio 2015., otišao s tog položaja.

Novi premijer postao je Naftali Bennett, nakon četiri kruga izbora u dvije godine koji su razotkrili duboke političke, vjerske i etničke podjele u izraelskom društvu.

Advokat po struci, novi izraelski predsjednik sin je bivšeg predsjednika Chaima Herzoga koji je bio i ambasador u Ujedinjenim nacijama.

U zaključku svog govora Herzog je obećao borbu protiv antisemitizma i za mir između Izraela i susjednih država te pomoć u „borbi protiv strateških prijetnji Izraelu, posebno iranskog nuklearnog programa“.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO