Izvještaj: Izraelsko bombardovanje značajno pogoršalo stanje u Gazi

U izvještaju UN-a, EU-a i Svjetske banke procjenjuje se da šteta od 11-dnevnih izraelskih napada iznosi između 290 i 380 miliona dolara.

Pojas je već 14 godina pod blokadom Izraela i Egipta, što ga je dovelo u bezizlazu humanitarnu situaciju (AP)

Društveno-ekonomska situacija u Pojasu Gaze je značajno pogoršana nakon izraelske ofanzive na tu palestinsku enklavu u maju, stoji u izvještaju Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Svjetske banke.

U izvještaju o šteti u Gazi (RDNA), kaže se da se šteta nakon 11-dnevnih napada na Pojas Gaze procjenjuje na između 290 i 380 miliona dolara, te da je za oporavak potrebno između 345 i 485 miliona dolara.

„Oko 62 posto populacije Gaze treba hranu“, kaže se u izvještaju, u kojem se još navodi da je nezaposlenost u enklavi prije napada već bila na 48 posto, dok je stopa siromaštva bila oko 50 posto.

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno je najmanje 260 Palestinaca, među kojima 66 djece, dok je nanesena velika šteta infrastrukturi i stambenim objektima.

Na izraelskoj strani, rakete lansirane od strane palestinskih grupa iz enklave usmrtile su 13 osoba, među kojima dvoje djece.

Pojas Gaze je jedno od najgušće naseljenih zona na svijetu, gdje na oko 365 kvadratnih kilometara živi dva miliona Palestinaca.

‘Nemoguće za život’

Pojas je već 14 godina pod blokadom Izraela i Egipta, što ga je dovelo u bezizlazu humanitarnu situaciju, pa se u izvještaju UN-a procjenjuje da će u 2020. u njemu biti “nemoguće živjeti”.

Najmanje 800.000 ljudi u Gazi nema pristup pitkoj vodi, a struje ima samo nekoliko sati na dan. Ionako slab zdravstveni sistem opterećen je pandemijom korona virusa, a nedostaje mu opreme i lijekova.

U izvještaju RDNA se kaže da su najveću štetu izraelskog bombardovanja doživjeli sektori poput stambenog, zdravstvenog, obrazovnog, kao i socijalna zaštita i poslovi, sa procjenom na 180 miliona dolara.

„Na stambene jedinice otpada skoro 93 posto ukupne štete u društvenom sektoru“, navodi se.

U izvještaju se međunarodna zajednica poziva da poveća podršku programima za Palestince Gaze, osigura isporuku humanitarne pomoći i evakuira teške pacijente iz enklave.

Izrael je pozvan da osigura dostavu ključnih materijala za rekonstrukciju, poput cementa, hemikalija i cijevi, te omogući dostavu dovoljnih količina goriva u Gazu.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Nema izvještaja o žrtvama u napadu za kojeg je Izrael rekao da je odgovor na lansiranje zapaljivih balona iz Gaze.

Published On 02 Jul 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO