IPBC: Katar traži zaštitu mehanizma da prebaci sredstva u Gazu

Zaljevska zemlja je odbila nastavak prenosa novčanih sredstava u Pojas Gaze bez mehanizma o kojem će se razgovarati tokom sastanka sa SAD-om, Izraelom i UN-om.

Šef Katarskog odbora za obnovu Gaze (drugi slijeva) u ranijoj posjeti Pojasu Gaze (Al Jazeera)

Izraelski javni emiter IPBC (KAN) izvještava da je Katar zatražio američku zaštitu za novi mehanizam prenosa novčanih sredstava u Pojas Gaze, i to u vrijeme kada Tel Aviv zahtijeva da se promijeni mehanizam za dopremanje katarske pomoći u Gazu.

Prema izvještaju IPBC-a, Katar je odbio nastavak prenosa novčanih sredstava u Pojas Gaze bez mehanizma o kojem će se razgovarati tokom četverostranog sastanka sa Sjedinjenim Američkim Državama, Izraelom i Ujedinjenim narodima, čiji datum još nije određen.

Izvještaj se, također, osvrnuo na katarske optužbe upućene Izraelu da je odustao od mehanizma putem kojeg su sredstva ranije prebacivana.

Izrael želi isključiti Hamas

U izvještaju se skreće pažnja na pokušaje Izraela da formira listu evropskih zemalja koje bi donirale novac samo za pomoć stanovnicima Gaze, čime bi se isključila bilo kakva povezanost s aktivnostima Islamskog pokreta otpora (Hamas).

Izrael zahtijeva da se promijeni mehanizam za dopremanje katarske pomoći u Gazu, jer Tel Aviv insistira na tome da se ova pomoć ne doprema direktno preko Hamasa i da bude uključena treća strana, najvjerojatnije UN, ali taj mehanizam za sada još nije obznanjen.

Delegacija izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost posjetila je Egipat 17. juna i razgovarala o brojnim pitanjima, između ostalog o uspostavljanju novog mehanizma za dopremanje katarske finansijske pomoći u Pojas Gaze.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama uputila je apel kako bi se prikupilo 164 miliona dolara koje bi bile iskorištene za humanitarnu pomoć i oporavak Palestinaca.

Published On 23 Jun 2021

Zaljevska zemlja od 2018. osigurava mjesečno 20 miliona dolara za Gazu, a taj novac koristi se za plaćanje struje, javnih službenika i pomoći siromašnim porodicama.

Published On 01 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO