Francuska vlada upozorila da bi delta soj mogao uništiti ljeto

Visoko zarazni delta soj sada predstavlja oko 40 posto novih slučajeva u Francuskoj zbog čega vlasti upozoravaju na četvrti val korona virusa.

Slučajevi u Britaniji su u velikom porastu, dok su vlasti Španije i Portugala zbog ubrzanja zaraza bile prisiljene uvesti nove restrikcije (EPA)

Visoko zarazni delta soj sada predstavlja oko 40 posto novih COVID-19 zaraza u Francuskoj, upozorio je glasnogovornik vlade Gabriel Attal i rekao da bi četvrti val mogao ugroziti ljeto.

Attal je rekao da bi ubrzanje kampanje vakcinisanja bio najbolji način da se izbjegne novo ograničavanje kretanja i druženja i pozvao sve neodlučne da se vakcinišu.

Udio ove varijante udvostručio se svake sedmice u prošle tri sedmice, od 10 posto infekcija prije tri sedmice, na 20 posto prošle sedmice i 40 posto ove sedmice, rekao je.

“Ovaj soj je opasan i brz i gdje god se pojavi može uništiti ljeto”, rekao je Attal na konferenciji za novinare.

Dodao je da se stanje brzo pogoršava u pokrajini Ile-de-France oko Pariza, a stopa zaraze oko glavnog grada se gotovo udvostručila prošle sedmice.

“Primamo sve više znakova upozorenja i mogli bismo doživjeti jednaku putanju kao neke susjedne zemlje”, istaknuo je Attal.

Mogući scenariji

Slučajevi u Britaniji su u velikom porastu, dok su vlasti Španije i Portugala zbog ubrzanja zaraza bile prisiljene uvesti nove restrikcije.

Ministri će se sastati u ponedjeljak na razgovorima o četvrtom valu, a vlada razmatra moguće scenarije, uključujući obavezno vakcinisanje za zdravstvene djelatnike.

“Ne želim stigmatizirati ni jednu profesiju. Vakcinisanje nije kazna, već prilika. Želim da se o tome vodi rasprava bez strasti”, rekao je ministar zdravstva Olivier Veran na početku sastanka s predstavnicima zdravstvenih radnika.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO