Francuska: Osuđeni zbog prijetnji tinejdžerki koja je objavljivala islamofobična videa

Sud u Parizu osudio je na uvjetne zatvorske kazna te novčane kazne 11 od 13 optuženih za online maltretiranje i prijetnje.

Suđenje u Parizu prvo je takve vrste otkako je u Francuskoj osnovan novi sud u januaru zadužen za procesuiranje online kriminala, uključujući maltretiranje i diskriminaciju (AFP)

Francuski sud je osudio 11 od 13 ljudi optuženih za maltretiranje i prijetnje tinejdžerki koja je objavljivala islamofobična online videa.

Sud je optuženima dodijelio zatvorske kazne od četiri do šest mjeseci, ali oni neće ići u zatvor osim ako ne budu osuđeni za druge prekršaje. Međutim, svaki od njih mora platiti 1.770 dolara kazne.

Postupak protiv njih je pokrenut nakon što je 18-godišnjakinja poznata kao Mila morala da promjeni školu i dobije policijsku zaštitu zbog prijetnji smrću nakon što je objavila videa 2020. godine.

Suđenje u Parizu prvo je takve vrste otkako je u Francuskoj osnovan novi sud u januaru zadužen za procesuiranje online kriminala, uključujući maltretiranje i diskriminaciju.

“Ono što ne bi radio na ulici, nemoj raditi ni na društvenim mrežama”, rekao je sudija Michel Humbert.

‘Ne volim nijednu religiju’

Mila je svjedočila prošlog mjeseca u ovom slučaju cyber zlostavljanja, rekavši da se osjeća kao da je “osuđena na smrt”.

Sebe je opisala kao ateistu, dodavši da je sa 16 godina počela objavljivati videa na Instagramu i kasnije na TikTok-u, oštro kritikujući islam i Kur'an.

Od tada postoje različiti stavovi u Francuskoj o njenim postupcima. Oni koji je podržavaju doživljavaju je kao simbol slobode govora i prava na blasfemiju, dok kritičari smatraju da najmerno provocira te da je islamofobična.

“Ne volim nijednu religiju, nije samo islam u pitanju”, rekla je tokom suđenja.

Njen advokat je naveo da je primila 100.000 prijetećih poruka, uključujući prijetnje smrću i silovanjem, te poruke mržnje o njenoj seksualnoj orijentaciji.

U jednoj poruci piše da zaslužuje da “joj neko prereže vrat”.

Optuženi dolaze iz cijele Francuske i imaju raznolika porijekla i religijska uvjerenja, a njih se za razliku od drugih moglo upratiti.

U slučaju dvojice optuženih sud je odbacio dalje procesuiranje.

‘Pravo na blasfemiju’

Ovaj slučaj je dobio veliku javnu pažnju jer se dotiče nekoliko važnih pitanja u Francuskoj, od posljedica cyber zlostavljanja do govora mržnje na internetu i slobode govora.

U prvom viralnom videu objavljenom na Instagramu u januaru 2020, Mila je odgovorila na maltretiranje dječaka za kojeg tvrdi da je uvrijedio “u ime Allaha”. Komentari na njen video su s druge strane veoma uvredljivi za muslimane.

Francuski zakoni kriminaliziraju poticanje mržnje protiv grupe na osnovu njihove religije ili rase, ali ne sprečavaju ljude da kritiziraju ili vrijeđaju religijska uvjerenja.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je bio među onima koji su stali u odbranu Mile, rekavši da je “zakon jasan” te da francuski građani imaju “pravo na blasfemiju i da kritiziraju i karikiraju religije”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO